Stadsdeelcommissie wil meer invloed

Algemeen
Stadsdeelkantoor Noord.
Stadsdeelkantoor Noord. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

NOORD - De stadsdeelcommissies in Amsterdam discussiëren deze weken over het nieuwe bestuurlijk stelsel van de gemeente. Dat gebeurde afgelopen woensdag ook in Noord, waar de commissieleden een advies opstelden over de plannen van B&W.

door Tom Tossijn

Stadsdeelcommissies moeten veel meer te vertellen krijgen. Bijvoorbeeld door meer bevoegdheden: een eigen budget, meer mandaat voor eigen beslissingen over bijvoorbeeld ruimtelijke plannen en ‘eigen’ stadsdeelbeleid, meer invloed van bewoners en door minder volgzaam te lopen aan de leiband van B&W. Ook moet er meer ambtelijke ondersteuning komen. De stadsdeelcommissie moet op het beleid van het dagelijks bestuur meer controle kunnen uitoefenen: macht en tegenmacht - desnoods leidend tot het wegsturen van bestuurders. Een advies met deze elementen is afgelopen woensdag door de stadsdeelcommissie vastgesteld.

Knip- en plakwerk

Dat advies ademt een hoop zelfbewustzijn van de Noordse volksvertegenwoordigers. Ze willen er weer toe doen. Met één uitzondering: de stadsdeelcommissie bleek in meerderheid toch vóór door B&W benoemde bestuurders zoals nu het geval is. Dat wil zeggen: B&W kunnen bestuurders voor stadsdelen voorstellen maar de stadsdeelcommissie mag hen goed- of afkeuren, aldus de bestuurscommissie.

Dat is al een beetje democratische winst. Het uit eigen kring kunnen kiezen van dagelijks bestuurders door de commissie werd echter door deze keuze langs de zijlijn afgevoerd. Tot teleurstelling van PvdA’er Canan Uyar, die de trekker is van het commissie-advies. “Het is jammer dat andere partijen toch weer kiezen voor het bestuurlijke knip- en plakwerk van besluiten tussen B&W en stadsdeelbestuur. Voor bewoners zijn die ingewikkelde bestuurlijke processen tussen stadsdeel en college niet makkelijk te beïnvloeden”, aldus Uyar.

Maar haar collega’s beslisten anders, omwille van de korte bestuurlijke lijnen met B&W en de noodzaak tot efficiënt besturen. En maatwerk blijft wel degelijk mogelijk in de relatie met het gemeentebestuur, vond Wijbe Langeveld (GroenLinks). De B&W-benoeming van stadsdeelbestuurders staat op gespannen voet met de door de commissieleden geuite wens tot het kunnen wegsturen van bestuurders - wat óók een democratisch recht zou zijn van de lokale volksvertegenwoordiging. Overigens bleek de SP, toch al nooit een warm voorstander van de stadsdeelcommissies, als enige partij tegen het advies.

Moeite besparen

Een idee dat wordt afgewezen, is het loten van stadsdeelbewoners in de stadsdeelcommissie, in plaats van kiezen. De gemeente kan zich wat betreft de Noordse commissieleden de moeite besparen om hiernaar onderzoek te doen. Je kunt nu eenmaal geen zelfbewuste tegenmacht zijn zonder democratische verankering via de kiezer. Begin juli beslist de gemeenteraad over een al dan niet bijgewerkt voorstel van B&W.