Daling WW-uitkeringen zet flink door

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - De daling van het aantal WW-uitkeringen heeft in de maand mei flink doorgezet in Groot Amsterdam. Voor de tweede maand op rij daalde het aantal lopende WW-uikeringen met meer dan 5%.

In totaal gaat het om bijna 1400 WW-uitkeringen minder ten opzichte van de maand april. Ongeveer een derde hiervan is afkomstig uit de sector horeca en catering. Ook bij de commerciële dienstverlening en de uitzendbranche is een flinke daling te zien van het aantal WW-uitkeringen. Dit heeft voor een groot deel te maken met de versoepelingen van de coronamaatregelen in de afgelopen periode. Ten opzichte van een jaar geleden ligt het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam 10% lager.

Uit de arbeidsmarktprognose 2021-2022 van UWV blijkt dat verschillende sectoren weer tekenen van herstel vertonen. UWV verwacht bijvoorbeeld dat het aantal banen in de uitzendbranche in 2021-2022 verder zal toenemen; landelijk met 2,3% en in Groot Amsterdam met 3,7%. De uitzendbranche is in Groot Amsterdam omvangrijk en sterk vertegenwoordigd. Vanaf januari 2021 is al een een toename van het aantal uitzendbanen te zien. De werkgelegenheid in de horeca vertoont ook tekenen van herstel. In 2021 wordt nog een lichte krimp verwacht - als gevolg van de maandenlange sluiting van de horeca - maar in 2022 zal de werkgelegenheid naar verwachting weer toenemen. Dit geldt ook voor de detailhandel. Wel blijft het moeilijk exact te voorspellen hoe (snel) de horeca zich herstelt wanneer de steunmaatregelen worden afgebouwd. De horeca is één van de sectoren waar relatief veel gebruik is gemaakt van de corona steunmaatregelen.

De arbeidsmarktregio Groot Amsterdam bestaat uit de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Haarlemmerliede, Spaarnwoude, De Ronde Venen en Uithoorn.