Komedie over stad en platteland

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Rachel Corner)

NOORD - In 1921 werden de dorpen van landelijk Noord; Ransdorp, Holysloot, Schellingwoude, Zunderdorp en Durgerdam onderdeel van de stad Amsterdam. Naar aanleiding van dit historische feit brengt Stichting Waterland Projecten in samenwerking met de Friese theatermakers BUOG de voorstelling De Stolp. Dit is een komedie op locatie over de verhouding tussen stad en platteland. De muziektheatervoorstelling viert 100 jaar Noord en de aansluiting bij Amsterdam met een spektakel in het weiland van 1 tot en met 17 juli.

De titel verwijst zowel naar een stolpboerderij, het meest voorkomende boerderijtype in deze regio, als naar een stolp als glazen omhulsel, waaronder voorwerpen geplaatst kunnen worden die beschermd moeten worden (het Waterlandse landschap). Dit is een tijd waarin tegenstellingen in de samenleving flink worden uitvergroot. Maar terwijl stedelingen en plattelandsbewoners elkaar in de voorstelling bijna de tent uitvechten over wederzijdse (voor)oordelen, blijken ze elkaar uiteindelijk toch te vinden. In de voorstelling worden de perikelen van boer Ron gevolgd om een groots spektakel te organiseren. Hij haalt daarvoor een gerenommeerde regisseur - en ex-bewoonster van Ransdorp - uit Amsterdam. De clash tussen stad en platteland laat zich al snel zien. Wat bezielde Waterland in 1921 om zich aan te sluiten bij de stad? En wie wint in 2021? De boeren, de natuur of de projectontwikkelaars?

Het stuk is geschreven door Tjeerd Bischoff en wordt gespeeld door acteurs Dimme Treurniet, Saskia Mees, Harriet Stroet en 17 amateurspelers. De muziek is geschreven door Thomas Geerts, liedteksten door Arno Smit. De muziek wordt gespeeld door de Waterlandse Harmonie en gezongen door een projectkoor. Kostuums zijn ontworpen en gemaakt door Aafje Horst. Meer dan 100 Waterlanders staan iedere avond op de planken in een spectaculair decor.

Voor informatie en kaarten zie: www.de-stolp-amsterdam.nl.