Toekomst van sociale woningbouw

Nieuws

NOORD - Amsterdam Noord Groene Stad Aan het Water (ANGSAW) houdt 1 november een bijeenkomst in het Tolhuis over de woningmarkt in Amsterdam-Noord. Sprekers bieden een historisch perspectief op de sociale woningbouw, analyses van de huidige situatie en hun visie op hoe het verder moet.
De huizenprijzen stijgen door de sterk toegenomen positie van beleggers. Vaak worden woningen hierdoor onttrokken aan hun reguliere woonbestemming. Ze worden verhuurd via Airbnb of aan studenten. Dit drijft tevens de huurprijzen omhoog. Voor middeninkomens -zoals politieagenten, verplegend en onderwijzend personeel- en starters is het steeds moeilijke geworden in Amsterdam betaalbaar te wonen. ANGSAW onderzoekt 1 november hoe deze ontwikkelingen doorwerken in Amsterdam-Noord. Centraal thema van de avond is de vraag of het tij in Noord nog te keren is.
.
Barend Wind, van de universiteit Groningen, schetst een historisch perspectief op de sociale woningbouw om vervolgens in te zoomen op Amsterdam en op Noord. Jeroen Slot, onderzoek en statistiek van de gemeente Amsterdam, biedt op basis van cijfers een analyse van de situatie in Noord. En Laurens Ivens, wethouder Wonen, geeft zijn visie op de toekomst van de sociale woningbouw. Bastiaan van Perlo van de Woonbond beschouwt in een column de rol van de verhuurdersheffing. En Frank Alsema, stadmaker en bestuurslid van ANGSAW doet een aftrap op zoek naar nieuwe, innovatieve mogelijkheden voor de toekomst.
Aanvang 20.00 uur. De deuren van het Tolhuis gaan open om 19.30 uur en de toegang is gratis. Tolhuisweg 5 in Amsterdam.