Chalkroom: eerste VR-productie Laurie Anderson in Eye Filmmuseum

  Nieuws
Impressie van Chalkroom. (Foto: Eye Filmmuseum)
Impressie van Chalkroom. (Foto: Eye Filmmuseum) (rodi.nl)

NOORD - Zangeres en kunstenaar Laurie Andersons virtual reality Chalkroom is volgens Eye Filmmuseum een ambitieuze poging het aardse te ontstijgen. Terwijl de kunstenaar zachtjes tegen het publiek praat, dwaalt het door acht interactieve kamers vol poëzie en tekeningen, ongehinderd door de zwaartekracht. Anderson komt donderdag 7 september naar het filmmuseum voor een artist talk. Chalkroom is de derde editie van Xtended, het virtual reality-programma van Eye. De VR-installatie werd in 2017 uitgeroepen tot 'beste VR Experience' van het filmfestival Venetië. Chalkroom, artist talk films is van donderdag 30 augustus tot en met zondag 9 september te zien in Eye Filmmuseum, Amsterdam-Noord.
In haar eerste VR-productie, een samenwerking met de Taiwanese mediakunstenaar Hsin-Chien Huang, fluistert Anderson het publiek teksten in het oor. Woorden en tekeningen krijgen gestalte in de ruimte, verkruimelen en vormen zich opnieuw op de zwarte muren. In Chalkroom vliegen mensen gewichtloos door een wonderlijk universum vol vrije associaties.
In de filmzaal zijn korte performanceregistraties en lange films van Laurie Anderson te zien: Home of the Brave A Film by Laurie Anderson (US, 1986, 91'): zaterdag 1 september om 19.00 uur en dinsdag 4 september om 19.15 uur. Heart of a Dog (US, 2015, 76') is donderdag 30 augustus om 21.15 uur en donderdag 6 september om 19.15 uur te bekijken. Vrijdag 7 september om 20.00 uur is Anderson in Eye voor een artist talk over haar werk, het belang van storytelling in de politiek en het nut van falen. Het betreft een presentatie vol beeld, muziek en verwijzingen naar de helden die Anderson inspireren.

Xtended

Xtended is het programma van Eye dat is gewijd aan VR-installaties van internationale kunstenaars en filmmakers. Chalkroom is de derde aflevering. In 2018 volgt nog Rising van Marina Abramović. Eerder dit jaar waren de VR-installatie My Name is Peter Stillman van Paul Auster en Carne y Arena van Alejandro González Iñárritu te zien.
Chalkroom is van donderdag 30 augustus tot en met zondag 9 september dagelijks van 13.00 tot 22.00 uur te ervaren. Eye Filmmuseum bevindt zich op IJ-promenade 1 in Amsterdam-Noord.

Meer berichten