De Vuurtoren van de week: CaboTrafalgar

Algemeen
CaboTrafalgar
CaboTrafalgar Foto: Cor Oorthuijsen

EGMOND - Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de Spaanse vuurtoren Cabo Trafalgar.

Door: Frits van Eck

Als je Trafalgar hoort moet je automatisch denken aan de Slag bij Trafalgar. We schrijven 21 oktober 1805. Het was de belangrijkste zeeslag tussen het Verenigd Koninkrijk en het Franse Keizerrijk van Napoleon. De slag werd gewonnen door de Britten. De vloot van de Royal Navy, onder leiding van Horatio Nelson versloeg het Frans-Spaanse eskader geleid door Pierre de Villeneuve. Kaap Trafalgar is te vinden aan de noordwestelijke ingang van de Straat van Gibraltar. Deze winst betekende een Britse heerschappij van meer dan honderd jaar in deze regio. De relatie van de Britten met Gibraltar stamt uit een eerdere oorlog. Op het puntje van de kaap, een kilometer of drie ten zuiden van Zahora, staat de vuurtoren Cabo Trafalgar. 

1862

Hij is actief sinds 1862. Deze 34 meter hoge toren heeft een lichthoogte van 51 meter. Elke 15 seconden geeft het licht drie witte flitsen in een 2 + 1 patroon. Deze ronde, geribbelde toren heeft een fraai lichthuis en een dubbele galerij. Hij grenst aan het huis van een bewaker. De gehele vuurtoren is wit geschilderd. De acht ribben werden aan de vuurtoren toegevoegd in 1926 om deze te versterken en de constructie van de grotere lantaarn te ondersteunen. Deze vuurtoren kan niet bezichtigd worden.

Coördinaten: 36° 10’ 58.26? N, 6° 02’ 5.94? W