Koningsdagtip: Hap en Trap door de duinen van Castricum

Uitgaan
Pitstop tijdens fietsroute, een puntzak friet to go met mayonaise en een frisdrank naar keuze bij strandpaviljoen Zeezicht.
Pitstop tijdens fietsroute, een puntzak friet to go met mayonaise en een frisdrank naar keuze bij strandpaviljoen Zeezicht. (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - Vorige week was er al aandacht voor de Culinaire Wandelroute Castricum. Maar daar is nog een variant van en dat is er eentje per fiets. ‘Eigenlijk bedacht ik eerst deze fietsroute,’ zegt bedenker Maaike van het reisblog Reisgelukjes. ‘Als je de duinen en strand meerekent is Castricum natuurlijk erg groot, veel horeca is dus verspreid over Castricum en het is lekker om meerdere dingen te proeven. Een fietsroute is dan ideaal. Het leuke is dat alle horeca langs deze fietsroute van 24 en 27 april speciale Reisgelukjes-aanbiedingen heeft voor take-away.’

Het maken van deze route had wel iets meer voeten in de aarde, want er lopen zoveel fietspaden door de duinen. En het handigste is natuurlijk om wat afstand te plannen tussen de verschillende horeca, zodat je tussendoor weer wat trek krijgt. Natuurlijk met onderweg veel mooie natuur, terwijl er ook voldoende tijd is voor tussenstops. De gevarieerde route is 18 kilometer en gaat door de duinen naar het strand. Maar komt ook langs weilanden vol met lammetjes. En laat zo het mooiste van Castricum zien.

De route door het dorp, de duinen en langs het strand

Hierbij een aantal aanwijzingen voor de route wanneer je de route in het dorp start. Het begin is dan bij Buna Koffiebar aan het plein aan de Dorpsstraat. Via de Puikman gaat de route dan om de begraafplaats heen naar Restaurant Hof van Kijk-Uit. Van daaruit ga je rechtdoor over de Oude Schulpweg. Daar ga je rechtsaf door het waterwingebied tot aan de Zeeweg. Daar fiets je linksaf de Kluft op. Onderaan bij het strand neemt Strandpaviljoen Zeezicht ook deel aan de culinaire route. Weer terug op de fiets ga je onderaan het duin meteen naar links. Daar fiets je tot je bij de Herderslaan komt, dan sla je af naar rechts. Dit pad ga je af tot de N512 waar je rechtsaf slaat. Na een klein stukje vind je aan de linkerkant restaurant het Ruiterhuys. Goed bewaard geheim: dat verlaat je aan de achterkant om via het Jan Miessenlaantje en de Achterlaan door de weilanden een stuk van de drukkere Heereweg af te snijden. Fiets vervolgens over de wijk Koningsduin naar de Duinenboschweg om via de spoorwegovergang bij het station terug te fietsen naar het dorp. Meteen rechtsaf en dan linksaf naar de Burgemeester Mooijstraat. En sluit de route af met een lekker ijsje bij ijsalon Marx O’Larry’s.

Tekst loopt door onder de foto

(Foto: aangeleverd)

Flexibele route

De culinaire fietsroute is op ieder gekozen moment en tijdstip te fietsen. Het startpunt kun je zelf kiezen, net als de richting waarin gefietst wordt. Je hoeft geen kaartjes te kopen en deelname is gratis. Het is dus niet verplicht om te bestellen bij horeca langs de route. ‘Wel heb ik met de horeca gezocht naar leuke aanbiedingen, zodat je zoveel mogelijk kunt proeven van het beste van Castricum,’ geeft Maaike aan. Zo zijn er van 24 tot 27 april verschillende take-away deals langs de route, wanneer je aangeeft de Reisgelukjes-route te volgen. Deze opbrengst gaat volledig naar de horeca-ondernemer zelf. Voor de fietsroute gelden de volgende acties:

Buna Koffiebar: warme drank naar keuze met een brownie-bite voor €5,-

Restaurant Hof van Kijk-Uit: koffie of thee met een verse gevulde koek voor €3,50

Strandpaviljoen Zeezicht: puntzak friet to go met mayonaise en een frisdrank naar keuze voor €6,-

Restaurant Het Ruiterhuys: homemade icetea met een appeltaartje voor €6,-

IJssalon Marx O’Larry’s: gratis slagroom of chocoladehoorntje bij het bestellen van een ijsje

Voor de culinaire wandelroute geldt dat naast Hof van Kijk-Uit, Steakhouse Bij de Buurvrouw ook een lekkere combideal heeft: een broodje beenham met koffie of thee voor €5,-

Tekst loopt door onder de foto

De fietsroute. (Foto: aangeleverd)

Meer informatie over zowel de wandel- als fietsroute, de aanbiedingen en de openingstijden van de horeca vind je op Reisgelukjes of kijk op Facebook of Instagram bij Reisgelukjes.

De fietstocht gaat ook door de waterleidingduinen. (Foto: aangeleverd)