Mej. B. Honing bij afscheid oppasser Bertus Kramer.
Mej. B. Honing bij afscheid oppasser Bertus Kramer. ((Foto: aangeleverd))

LOS Nostalgia

Op het adres Kuiperdwarsstraat 1 stond broodfabriek De Volharding die tientallen stadgenoten een redelijk bestaan bood. Hoewel tientallen broodbezorgers in dienst, opende Directeur J.M. Bruin op verschillende locaties in Den Helder een verkooppunt. Zo waren er winkels in de Van Galenstraat, Nieuwstraat, Van Hogendorpstraat, in Oud-Den Helder en Koningstraat. Op deze adressen verkocht het personeel tevens gebak en koek. Deze producten moesten van elders worden betrokken daar De Volharding slechts gespecialiseerd was in broden, cadetten en beschuit. Het graan- en fouragebedrijf Keijser & Co. aan de Binnenhaven bracht de ladingen meel en J.P. Dekker bracht de gist. Belangrijk was het jaarlijks aan klanten uitbetaalde dividend van 7 1/2 % dat zorgvuldig op het kantoor werd bijgehouden en zeker tot de vergroting van de klantenkring bijdroeg.

Bombardementen

Gedurende het eind van de jaren dertig verminderde de aanvoer van grondstoffen, stegen de meelprijzen en vertraagde de import van Amerikaanse bloem. Verder was hier nog de strijd die bakkerijen voerden met De Volharding. Het conflict werd bijgelegd met vastgestelde prijzen van 14 cent voor waterbrood en 16 cent voor melkbrood. Als gevolg van regelmatige bombardementen gedurende de bezettingstijd werd de al gedeeltelijk door kleinzoon Johan Bruin overgenomen bakkerij omstreeks 1942 opgeheven. Hierdoor moest het personeel naar ander werk uitzien. Het door de familie Bruin gerunde bedrijf in de Kuiperdwarsstraat werd in 1948 opgeheven en nadien voortgezet door Meindert Koffeman die zijn reeds bestaande bakkerij in de Schagenstraat behield. Het inmiddels fabrieksgebouw werd in 1963 gekocht door aannemer P. Vermeulen die het als opslagruimte gebruikte.

Tweede uur

In het tweede uur vertelt Berber Honing over de Kunstliga waar zij vele jaren als bestuurslid actief voor is geweest. Zo was zij op 23 november 1979 bij het afscheid genomen van de 83 jarige L.I. (Bertus) Kramer, die sinds 1966 tijdens exposities van de Helderse Kunstliga had gefungeerd als 'opletter'. Bertus kwam als oppasser toen de exposities nog plaatsvonden in het gebouw van de gemeentelijke sociale dienst aan de Polderweg, hierna verhuisde men naar de kelder van de Openbare Bibliotheek aan de Hector Treubstraat. In de bibliotheek verrichtte Bertus administratieve werkzaamheden, een functie die met 'oppassen' goed te combineren was.

Uitzending zondag 24 november van 12.05 tot 15.00 uur.

Meer berichten