"Bridgen kan iedereen leren", zegt Piet van Ham.
"Bridgen kan iedereen leren", zegt Piet van Ham. ((Foto: Johan Brand) )

Helderse Vrijwilliger in Beeld

Door: Johan Brand

DEN HELDER - "Bridgen kan iedereen leren". Dat zegt Piet van Ham, samen met John Bremer en Harco Slot cursusleiders van de cursus '5 kaarten hoog', als ik hem vertel, dat bridgen als een moeilijk kaartspel bekend staat.

Dat imago willen Piet en zijn collega's graag veranderen met deze cursus. "Omdat het ledenbestand bij de twee bridgeclubs Bridgekring en Bridgeklub '84 aan het vergrijzen is, zijn we gezamenlijk eerst gestart met een open dag op zaterdag 4 september. Daar werd een introductieles gegeven en konden de 30 belangstellenden kijken naar een demonstratie bridgen", aldus Piet van Ham.

Cursus

Daarna werd op de woensdagavond de cursus gestart in Hotel Den Helder met maar liefst 31 deelnemers. Daar kan men zich nog altijd bij aansluiten. Als beloning kan men dan niet alleen genieten van dit mooie kaartspel, maar is men tijdelijk gratis lid van de Nederlandse Bridgebond en krijgt men reductie op het lidmaatschap van een van de organiserende bridgeclubs.

Scherp

Piet: "Tevens zorgt bridgen ervoor, dat het je hersenen scherp houdt, je focus op bridgen andere problemen even doet vergeten en je nieuwe sociale contacten opdoet." Zelf was hij een liefhebber van klaverjassen, maar toen er rond 1988 veel aandacht kwam voor deze denksport in de media en er zelfs een bridgecursus op tv was, werd ook hij aangestoken.
Nu bridget hij enkele avonden per week bij een van de bridgemogelijkheden in Den Helder. Daarnaast zijn er vaak nog leuke toernooien, niet alleen in de eigen omgeving, maar ook weekenden in binnen- en buitenland, waar hij graag af en toe aan meedoet.

Racefiets

"Ik ben 25 jaar actief geweest bij tennisclub HTC, o.a. als secretaris, in de jeugdcommissie en bij de organisatie van toernooien. Dat resulteerde zelfs in de combinatie van een bridge-tennistoernooi. Maar nu bridge ik alleen nog en in de spaarzame vrije tijd klus ik graag of maak ik een rondje op de racefiets."

Nieuwsgierig?

Nieuwsgierig geworden? Piet, John en Harco verwelkomen een ieder graag op de woensdagavond om 19.30 uur in bovengenoemd hotel. Meer informatie? Mail naar pvanham@zonnet.nl.

Wie ook zo'n enthousiaste vrijwilliger of een groep vrijwilligers kent die eens in beeld dienen te worden gebracht, kunnen contact opnemen met MEE & de Wering/Noordkopvoorelkaar, denhelder@noordkopvoorelkaar.nl. Dat geldt natuurlijk ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk. Noordkopvoorelkaar heeft een aanbod aan leuke, interessante vacatures/hulpvragen op www.noordkopvoorelkaar.nl

Meer berichten