Denise van Dijk en Angelique Lewakabessy.
Denise van Dijk en Angelique Lewakabessy. ((Foto: JB/RM))

Humanitas levert diensten van mens tot mens

DEN HELDER - "Eenzaamheid komt overal voor. Het is een misvatting dat dit alleen bij oudere mensen het geval is. Veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat eenzaamheid overal en in alle lagen van de bevolking voorkomt." Angelique Lewakabessy en Denise van Dijk; beiden werkzaam als projectcoördinator bij Humanitas Kop van Noord-Holland, maken dat regelmatig mee.

Eenzaamheid is echter niet het enige waar Humanitas mensen in ondersteunt. De vrijwilligersorganisatie zet zich sinds jaar en dag in voor een samenleving waarin mensen actief vormgeven aan hun eigen leven en verantwoordelijkheid nemen voor het samenleven met elkaar. Deze uitgangspunten heeft Humanitas vertaald in diensten van mens tot mens op het gebied van welzijn, wonen en zorg. Humanitas is er voor mensen die het even niet in hun eentje redden. Ze vinden steun binnen activiteiten die bestaan uit: Vriendschappelijk Huisbezoek, VoorleesExpress, Get a Grip (jongeren die versterking bij geldzaken kunnen gebruiken), Home-Start (gezinnen die uit balans zijn geraakt), Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg NHN, Thuisadministratie en Jongerenmaatjes.

Goede basis

Angelique: "Omdat deze activiteiten worden begeleid door vrijwilligers maken we ons sterk voor het ondersteunen van deze vrijwilligers voor de verschillende doelgroepen. Alle vrijwilligers bij Humanitas krijgen een gedegen training voor ze aan de slag gaan en worden tijdens het werk persoonlijk begeleid. We zorgen ervoor dat ze een goede basis hebben om mensen te helpen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Het ondersteunen van vrijwilligers doen we door middel van trainingen, leuke workshops en zogenaamde 'terugkombijeenkomsten'. We leren van en met elkaar."

Deze hulp is gratis en altijd in de buurt. Humanitas is er voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of levensovertuiging. "Eén ding is voor ons het allerbelangrijkst. Dat onze deelnemers kunnen zeggen: 'Dankzij het contact met een Humanitas-vrijwilliger heb ik weer de regie over mijn eigen leven'."

Laagdrempelig

In de 75 jaar van haar bestaan heeft Humanitas ruimschoots bewezen ertoe te doen. Ze werkt dan ook nauw samen met organisaties als Mee & de Wering, Thuiszorg, GGZ, GGD en Geriant. "We willen vooral laagdrempelig zijn en gelukkig zijn we dat ook, want mensen die hulp behoeven weten ons heel goed te vinden. Dat geldt ook voor onze vrijwilligers. Zowel de mensen met een hulpvraag als de vrijwilliger voelen we tijdens een intakegesprek uitvoerig aan de tand zodat we op voorhand goed kunnen inschatten wie we met elkaar matchen. Dat werkt heel goed. We hebben daarvan een mooi voorbeeld; een mevrouw die door een van onze vrijwilligers heel fijn is geholpen, is nu zelf vrijwilliger", glimlacht Denise.

Proeven

Humanitas Kop van Noord-Holland (met als werkgebied Den Helder, Hollands Kroon en Schagen, red.) is altijd op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers en ook degenen die een stageplek zoeken kunnen contact opnemen met de organisatie. "Hoe leuk is het om als stagiair te proeven hoe leuk en divers ons werkterrein is? Bovendien bieden we stagiaires ook professionele ondersteuning."
Kijk gerust eens rond op de site van www.humanitas.nl › afdeling › kop-van-noord-holland naar de vele mogelijkheden. Denk aan: maatje zijn van iemand die een steuntje in de rug nodig heeft, helpen bij het organiseren van evenementen, lid worden van het jongerenpanel of mediateam of het bedenken van goeie ideeën voor een nieuw project. Angelique en Denise: "Er zijn hartstikke veel redenen om aansluiting te zoeken bij ons. Maar het allerbelangrijkste is toch wel dat je een steentje bijdraagt aan een betere samenleving en dat je echt iets voor een ander kunt betekenen!"

Kijk ook op Facebook.com.humanitas.kvnh of Instagram humanitas-kopvannoordholland

Meer berichten