Den Helder weer drie dagen in de ban van carnaval

Algemeen
Prins Edwin I met zijn hofdames Lidewij en Dominique.
Prins Edwin I met zijn hofdames Lidewij en Dominique. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Traditiegetrouw vindt in de aanloop naar Pasen het carnavalsfeest plaats in Nederland. Het zuiden van Nederland mag dan bekend staan om de uitbundige viering van dit van oorsprong Katholieke feest, maar vlak ook Den Helder niet uit. De stad waar in 1963 het eerste carnaval plaatsvond en het altijd winderige Den Helder al snel werd omgedoopt tot ‘Waaienburg’. Ook over de naam van de vereniging: ‘De Krabbetukkers’, hoefde niet lang te worden nagedacht. In een stad waar iedere jongen de sport van oudsher bedreef, was dit uiteraard een gepaste naam. Het Krabbetukken was simpel, je zocht een mossel tussen de keien van de dijk, bond het aan een touwtje en wachtte tot de krab de mossel pakte. In vroegere dagen werden de krabben gegeten, later werd het meer een sport en werd de krab na het tukken weer teruggezet in het water, maar iedere Jutter kent het.

Den Helder wordt van 22 februari tot en met 24 februari voor de 58e keer omgedoopt tot Waaienburg, wat maakt dat De Krabbetukkers de oudste en originele carnalsvereniging van de marinestad is. En daar weet protocolist (secretaris) Stefan den Braber alles van. “Ik ben van jongs af aan besmet met het carnavalsvirus want mijn opa en vader gingen me al voor bij De Krabbentukkers. Ook mijn oma zette zich in als vrijwilliger evenals mijn moeder. Dus ik kwam er haast niet onderuit”, zegt hij met een grote grijns. Op de vraag of het carnaval anno 2020 nog wel leeft in Den Helder, antwoordt hij zonder enig nadenken: “Dat mag je wel stellen als je weet dat onze beide feestavonden in Bastion Pierre (sport- en evenementencomplex Quelderduyn, red.) binnen no time waren uitverkocht. En daar kunnen op deze twee avonden toch enkele honderden mensen in die stuk voor stuk verkleed komen. Sterker nog: je valt uit de toon als je níet verkleed bent. Ook aan het feit dat we jaarlijks enorm veel sponsors aan ons weten te binden valt af te lezen dat de betrokkenheid met de Krabbetukkers groot is.”

Voorbereiding

De leden van Den Helder’s oudste carnavalsvereniging doen er dan ook alles aan om het driedaagse feest tot in de puntjes te verzorgen. “Het bestuur komt jaarlijks vanaf september tot en met april bij elkaar om de benodigde vergunningen aan te vragen en de zaken te evalueren. Omdat we heel Den Helder bij ons feest willen betrekken is er genoeg werk aan de winkel. Al meer dan 30 jaar bezoeken we drie weken voor de opening van het carnaval in Waaienburg een aantal verzorgingshuizen in Den Helder tijdens de zogenaamde seniorentournee. Naast Prins Edwin I en hofdames Lidewij en Dominique, de wijze Raad van Elf en leden van het korps der Garde officieren is ook hofkapel ‘de Knorhanen’ daarbij aanwezig. Het muzikale feestprogramma is de tournee van de ‘Kwekkers van Waaienburg’. Een carnavalesk koor bestaande uit vrouwen, leden en oud-leden van de Krabbetukkers. Bijgestaan door het huisorkest zingen de Kwekkers Nederlandse liederen met een hoog meezinggehalte. Het is altijd beregezellig tijdens deze uitstapjes waar we de veelal verklede bewoners waar mogelijk in de polonaise meenemen. Naast het Krabbetukkersfestival op zaterdag 22 februari en de Snipperavond (zo genoemd omdat de meesten de dag erna een snipperdag moeten opnemen, red.) op maandag 24 februari bestaan onze taken verder uit een scholenrondje, het organiseren van het kindercarnaval op de zondagmiddag en het uitreiken van diverse onderscheidingen aan prominente burgers en organisaties. Zo is vorig jaar School 7 door ons onderscheiden in de ‘Orde van de Heerlijkheid van Waaienburg’.”

Vrolijkheid

Zowel op het Krabbetukkersfestival als op de Snipperavond geven diverse bands en dj’s acte de présence. “Omdat Bastion Pierre uit verschillende zalen bestaat staat er in elke zaal een band, artiest of dj. Dit jaar zijn dat de Sesam Sensation Band, Jukebox, Dreamcast, Paul Vlaar en dj Jordy. Het worden ongetwijfeld weer supergezellige avonden waarop nooit een wanklank te horen is. Ook daar zijn we trots op. Er heerst een grote verbondenheid en daar doen we het voor. Tenslotte staan deze drie dagen louter en alleen in het teken van vrolijkheid. Onze dank gaat hierbij uit naar de vele vrijwilligers die elk jaar weer in touw zijn om het carnaval in Den Helder springlevend te houden. Een driemaal Alaaf voor hen is hier zeker op z’n plaats.”

Kijk voor volledige programma en nog meer informatie op www.krabbetukkers.nl.

Een overzicht van de feestvreugde in de troonzaal.