Luister zondag weer naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen
 Nel Donkers, presentatrice van verzoekplatenprogramma O S & O.
Nel Donkers, presentatrice van verzoekplatenprogramma O S & O. (Foto: aangeleverd)

Sinds halverwege de jaren zestig bestond er vanuit de St. Nicolaasparochie in Nieuw Den Helder een Katholieke Jeugdvereniging. Initiatiefnemer hiervan was kapelaan P.O. Hoogenboom, bekend om zijn contacten met jeugdige parochianen buiten de kerk. Middels een enquête benaderde men de jeugd in de leeftijd van 10 tot 15 jaar. Activiteiten waren wandelen, dammen, schaken, handwerken en toneelspelen. De meeste jongeren waren lid van wandelclub De Zeevogels, een jeugdafdeling die het meest aan de weg timmerde. De eerste officiële wandeltocht in het witgroene uniform werd gelopen op Bevrijdingsdag 1965.

Door ouders elke maand een vast bedrag te laten sparen, kon men de stof voor een uniform bekostigen. Men kreeg op maat geknipte stof, enkele dames namen de correcte maat, waarna de moeders aan de slag konden. Voor moeders die problemen hadden met naaien was er een andere oplossing. De muts bij het uniform was ontworpen door Mw. Peursen-Groothuizen en de vlag, welke de uitrusting compleet maakte, werd ontworpen door het echtpaar Zeinstra. De jeugdvereniging mikte op kinderen tussen de 8 en 15 jaar en stelde A.J. Dekker aan als algemeen leider. Op de woensdagmiddag, in een zaaltje nabij de Nicolaaskerk, was er een handwerkclub waar driftig gebreid en geborduurd werd, op de zaterdagmiddag kon men dammen en schaken.

In het tweede uur, gravend in het uitgebreide geluidsbandenarchief, een interview over de bekende kapperszaak van Polman, aanvankelijk gevestigd in de Koningstraat en een paar jaar later verplaatst naar de Koningdwarsstraat. Afgelopen maandag vond een telefoongesprek plaats met Nel Donkers. Zij was twintig jaar presentatrice van het verzoekplatenprogramma van de ontspanningsvereniging O S & O in het gebouw in Huisduinen. Hier werden cassettebandjes opgenomen voor bemanningsleden van de Koninklijke Marine die voor langer dan drie maanden van huis waren. De bandjes werden verstuurd naar de schepen en daar werd veel naar geluisterd.

Een aantal Helderse onderwerpen over Den Helder 100 jaar terug (februari 1921) komt aan de orde in de wekelijkse bloemlezing.

In het derde ‘muzikale ‘uur een blik op de Engelse hitparade van februari 1981, naar gegevens van het muziektijdschrift ‘Record Mirror’.

Uitzending: zondag 28 februari van 12.05 tot 15.00 uur.

Zeevogels WGW.