Luister naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen
Vijf geslaagden diploma visserijschool juni 1981, Vanaf links: Gerrit Kraak, Dirk Kraak, Jan Kraak, Pieter Kraak, Peter Kraak, Piet Kraak.
Vijf geslaagden diploma visserijschool juni 1981, Vanaf links: Gerrit Kraak, Dirk Kraak, Jan Kraak, Pieter Kraak, Peter Kraak, Piet Kraak. (Foto: aangeleverd)

‘Een flink deel van de familie Kraak beoefent van oudsher de visserij, dat werd nog eens benadrukt op 20 juni 1981 in de Stevensonzaal van de school voor de visserij tijdens de diploma-uitreiking. Piet Kraak senior mocht aan vijf van zijn kleinzonen een diploma uitreiken. De belangstelling voor dit gebeuren was groot. Directeur J. Roos sprak over zeer bevredigende examenresultaten bij deze familie. Wel vond hij het een kwalijke zaak dat enerzijds van de leerlingen steeds meer kennis werd verlangd en anderzijds dat er steeds minder tijd was om die kennis op te doen. Volgens de heer Roos stonden ook voor de oudere vissers de nodige veranderingen op stapel. Zo noemde hij het dienstdiploma en de nieuwe radiosimulator, welke de weg opende voor de applicatiecursussen. Wethouder Jan van Eeden concludeerde dat de school, voor wat de huisvesting betrof te lang stiefmoederlijk was bedeeld. Gelukkig was er juni 1981 groen licht voor nieuwbouw, zodat het zeevaartonderwijs binnen afzienbare tijd over een goed geoutilleerde school kon beschikken. In LOS Nostalgia een gesprek met Gerrit Kraak.

De 18 jarige Anneke Beentjes was in september 1965 werkzaam als metaalbewerkster in de mannenmaatschappij van het Marine Luchtvaarttechnisch Bedrijf. In deze regio waren werkkrachten schaars en om migranten naar Den Helder te krijgen waren niet bepaald makkelijk te vinden. In 1964 was men gestart met een proef om meisjes als burger werkkrachten in de werkplaats te plaatsen en dat werd, volgens kapitein ter zee J.B. van den Berg commandant van het vliegkamp, een succes. Zo waren er in september 1965 zo’n 19 dames werkzaam op plekken die van oudsher alleen door mannen werden bezet. Anneke Beentjes vond het bijvoorbeeld heel erg leuk om een oliekoeler van een Grumman Tracker, die als onderzeebootbestrijdingsvliegtuig werd gebruikt, uit elkaar te halen. Zij wist zich met vriendin Jenny Vink goed staande te houden tussen de tientallen marinemannen in overall. Want door haar vroegere werk in een herenmodezaak was ze al gewend om met mannen om te gaan. Vorige week was een vraaggesprek met de thans in Groet wonende Anneke die met veel plezier terug denkt aan die periode.

Elke laatste zondag van de maand staat de bloemlezing ‘Den Helder 100 jaar geleden’ centraal met ditmaal onderwerpen die hier in juni 1921 speelde.’

Uitzending zondag 27 juni van 12.05 tot 15.00 uur.