Technisch onderzoek Lange Jaap afgerond

Algemeen
De Lange Jaap: beeldbepalend voor Den Helder.
De Lange Jaap: beeldbepalend voor Den Helder. Foto: Archieffoto RM

DEN HELDER - Rijkswaterstaat heeft het technisch onderzoek naar de aard en ernst van de scheuren afgrond. De onderzoeksresultaten zijn geanalyseerd en de uitkomsten en verschillende opties worden aan de minister voorgelegd. Als de minister een besluit heeft genomen zal zij daarover de kamer informeren. Daarna wordt de gemeente Den Helder geïnformeerd, alsmede de omwonenden.

De portefeuillehouder erfgoed heeft regelmatig contact met Rijkswaterstaat over de stand van zaken rondom de vuurtoren. Hierbij benadrukt zij het belang van de vuurtoren voor Den Helder. Ook burgemeester Jan de Boer is in overleg met Rijkswaterstaat, waar het de veiligheid en openbare orde betreft. Daarnaast is er regelmatig contact met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Wat de uitkomst van het technisch onderzoek is blijft dus nog even onbekend. Rijkswaterstaat streeft er naar zo transparant mogelijk te zijn, met inachtneming van de politieke procedures. In samenspraak met de gemeente Den Helder zal Rijkswaterstaat een avond voor omwonenden en belanghebbenden organiseren. Zij stellen voor dat deze avond wordt ingepland op het moment dat er besluitvorming vanuit de minister heeft plaatsgevonden.