Slenteren door Den Helder met Cees Rondèl

Algemeen
Weststraat.
Weststraat. (Foto: aangeleverd)

‘Wanneer vergeten zou zijn om op deze kaart aan te geven dat we hier een kijkje krijgen op de Weststraat te Helder, zou het een hele toer zijn om dit stukje Nieuwediep te herkennen. Er is hier zo goed als geen steen op elkaar gebleven. En kennelijk ook omdat de foto op een wat heiige dag werd genomen, is de toren van de Nieuwe kerk nog nauwelijks zichtbaar. 

Om u op weg te helpen: we staan hier ter hoogte van School Zeven (“Leren is Leven – Kennis is Macht”). En een vrij uitzicht op de werf wordt enigermate belemmerd door de dubbele bomenrij die een laan afschermde tegen overmoedig verkeer. Dat deze veronderstelling iets overtrokken genomen kan worden blijkt wel uit het straatbeeld. De handel was nog niet dik gezaaid op de Weststraat. 

Jammer toch dat in 1972 werd besloten de naam Bakkersteeg – gelijk met andere – te laten vervallen. Het hoekhuis, juist achter de eerste lantaarnpaal, staat op de plaats waar Jan Jacob Dekker zijn bakkerij vestigde. Later, in de jaren 1922-1936, troffen we daar bakker Jacob Schornagel aan. De ansichtkaart die u hier ziet afgebeeld werd, zo rond 1895, uitgegeven door boekhandel P. Spruit.

En dan was er ook nog eens op deze kaart geen spoor te bekennen van Van Willigen, de grote trekpleister voor het winkelende Helderse- en van buiten komende publiek. Zo te zien werden behuizingen keurig onderhouden!’