Helderse `Nostalgia`

Nieuws
Sluisdijkstraat in latere jaren.(Foto: aangeleverd)
Sluisdijkstraat in latere jaren.(Foto: aangeleverd) rodi.nl

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek ‘Nostalgia’ geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.
In het eerste uur van Nostalgia een ontmoeting met de 96 jarige Martha Manshanden-Duin. Kort na haar geboorte in 1922 verhuisde zij met haar ouders van de Jonkerstraat naar de Sluisdijkstraat, één van de belangrijkste winkelstraten van Den Helder. Haar vader had er een kleermakersbedrijf, waar hij hoofdzakelijk maatkleding maakte. Middenstanders in de Sluisdijkstraat verwachtten daar goede perspectieven vooral omdat de straat gunstig lag in het toenmalige stadscentrum. Op de hoek Ruyghweg - Sluisdijkstraat was fietsenhandel Moree gevestigd. Aan de overzijde had banketbakker Muter een groot assortiment chocolade en suikerwaren. Kapsalon J.W. Rietveld voorzag de dames van de modernste kapsels. Manufacturier F.J. Claessen was gespecialiseerd in tricotages en andere textielwaren. Daarop volgden onder andere apotheek Smeets, herenkapper P. Nonnekes en lijstenmaker C. Kries. Verderop was een toonzaal van het elektrotechnisch bedrijf van Hendrik Tijdeman. Aan de overzijde maakte bloemenzaak 'Butterfly' van Cor Kok een goede indruk; hij was specialist op het gebied van bruidsboeketten. Zo waren er nog tal van andere winkeliers die veelal door de ontwikkeling van de komst van de spoorwegtunnel in de jaren vijftig, waardoor de loop van het winkelend publiek verlegd werd, reeds lang geleden uit het handelsregister zijn verdwenen.
In het tweede uur een bloemlezing de komst van de eerste tandartsen in Den Helder begin negentiende eeuw. Had men vroeger kies- of tandpijn dan moest er gewacht worden tot de reizende tandarts weer langs kwam, of in uiterste instantie liet je je behandelen door de huisdokter.
Den Helder in het zilver’ belicht de week van 11 t/m 17 december 1993 (kwart eeuw geleden) toen de Volle Evangelische Gemeente Sion van het buurthuis Centrum naar een lokaal in de (voormalige) muziekschool aan de Molenstraat verhuisde en de opening van het speelgoedatelier ‘De Klepper’ van Frida Kok in de Sluisdijkstraat.