Luister naar LOS Nostalgia Den Helder

Cultuur
Coöperatie Brakkeveldweg met gezin Fabricius.
Coöperatie Brakkeveldweg met gezin Fabricius. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Frans Heinrich Fabricius was vele jaren actief geweest in het verenigingsleven. Daarnaast afdelingsvoorzitter bij de VARA, afdelingsvoorzitter bij de Bond voor Handels- en Kantoorpersoneel Mercurius, afdelingsvoorzitter bij de Algemene Bedrijfsgroepen Centrale en voorzitter van de Arbeiderszangvereniging ‘Kunst aan het Volk’. Hij bekleedde een bestuursfunctie bij de sectie zang van de Helderse Gemeenschap en had veel werk verricht voor samenwerking tussen zangverenigingen in Den Helder. Frans Fabricius was 43 jaar lang filiaalhouder van de Algemene Verbruik Coöperatie Noordholland-Noord geweest dat een vestiging had aan de Brakkeveldweg waar hij tevens met zijn gezin woonde. In het eerste uur een gesprek met zijn zoon.

In het tweede uur een gesprek met twee vroegere marineduikers die herinneringen ophaalden aan de vroegere kanonneerboot Hr. Ms. ‘Soemba’.

Dit schip had een prachtige staat van dienst, werd op 12 april 1926 in dienst gesteld en vertrok naar Nederlands Indië, om pas na 20 jaar terug te keren naar Nederland. In Indie werd het schip gebruikt voor oefeningen, patrouilles en bewakingsdiensten. In 1945 werd het omgebouwd tot radar-instructieschip en in 1963 volgde een complete verbouwing voor de opleiding van duikers. Er kwamen onder meer leslokalen aan boord. De 92- koppige bemanning droeg zorg voor onderhoud en voor de 60 man in opleiding. Door verschillende waterdiepten was Den Oever als basis zeer geschikt en de haven leende zich bij uitstek voor de opleiding van kikvorsmannen.

Operettevereniging ‘Harmonie’ bracht in maart 1981 in schouwburg ‘De Kampanje’ ‘Maske in Blau’ van Fred Raymond voor het voetlicht.

Men had een sterk veld solisten, zo kwam Kees Wiggers zowel in zijn spel met allure als met zijn stemgeluid goed uit, zijn tegenspeelster Myrna van de Heuvel kwam haast professioneel voor de dag met een stem die operette waardig was. Gerard Woestenburg vertolkte de rol van de leuke kunstschilder, zijn tegenpool Sylvia Leentvaar vertolkte met overtuiging een temperamentvolle Hongaarse, maar ook de rollen van Jan Geuzenbroek, Jan Bruin, Piet Polderman en Alex Kroes verdienden alle lof. Deze week werd Alex Kroes opgezocht.

De wekelijkse bloemlezing handelt over de vroegere damesmodezaak Herschel in de Koningstraat.

Uitzending zondag 18 april van 12.05 tot 15.00 uur.