Luister naar LOS Nostalgia Den Helder

Cultuur
Croissanterie Avanti.
Croissanterie Avanti. (Foto: aangeleverd)

Onlangs werd croissanterie ‘Avanti’, na bijna 35 jaar, verplaatst naar Halter Bellevue. ‘Als muren kunnen spreken’ kan er veel historie boven drijven. Dat is zeker van toepassing op de panden die er in de loop der jaren op de hoek Spoorstraat 38 -Wezenstraat zijn geweest en waar tot vorige maand ‘Avanti’ een grote klantenkring had opgebouwd. In het grijze verleden was hier één van de meest creatieve banketbakkers actief. Deze Theo Sandfort deed in de jaren twintig mee aan (inter) nationale wedstrijden en maakte voor een banketbakkerstentoonstelling in Den Haag de Eiffeltoren in chocolade. De jury kon niet geloven dat in het werkstuk geen ijzerdraadjes werden gebruikt en knipte op verschillende plaatsen de Eiffeltoren door, waarbij bleek dat er geen versterking was gebruikt. Na het vertrek van banketzaak Sandfort, in 1925, maakte Nieuwediep kennis met een filiaal van levensmiddelenzaak Zijlstra dat 30 jaar later in oktober 1955 als zelfbedieningszaak werd heropend.

Zijlstra beschikte over een uitgebreide afdeling verse groenten en fruit en telde een assortiment tot 2300 artikelen. Door uiteenlopende oorzaken werden de tientallen vestigingen van Zijlstra in 1966 opgeheven. In het eerste uur komen de ontwikkelingen van Zijlstra ter sprake. Dit pand werd verkocht aan de Stichting Katholiek Centrum Den Helder die hier een katholieke openbare bibliotheek vestigde en vanaf januari 1976 vond de Stichting Open Huis op deze locatie een geschikt onderkomen. Sinds 19 juni 1985 was hier de vestiging van croissanterie. Het echtpaar Lodewijk en Thea Hendrikse had al een croissanterie in de Keizerstraat 54, waarmee een nieuw fenomeen zijn intree had gedaan. Afgelopen dinsdag is ook een interview vastgelegd met huidig exploitant Bernardus Lute, vanaf 1992 de exploitant van ‘Avanti’, die onlangs naar Halter Bellevue is verhuisd.

Op 8 mei 1981 vond de opening van de nieuwe studio van de Gemini Zieken Omroep (GZO) in het Gemini ziekenhuis plaats. In het tweede uur van LOS Nostalgia staat een interview met toenmalig GZO voorzitter Dim Nederveen op de rol. De historie van deze ziekenomroep was in juli 1960 gestart in het Parkzicht ziekenhuis. Eind jaren zestig startte in het Lidwina ziekenhuis pastoor Willemen iets soortgelijks. Toen de fusie zich aandiende van beide ziekenhuizen had dat consequenties voor beide omroepen, maar na heel veel gepraat kwam er een samenwerkingsverband. De wekelijkse bloemlezing staat in het teken van het Koninklijke Bezoek van Prins Claus op 6 mei 1981 aan Den Helder. Onderdeel van zijn bezoek was het verrichten van de officiële opening van het zeejachthavencomplex ‘Marinapark’ en het hierbij behorende restaurant ‘The Golden Anchor’.

Uitzending zondag 9 mei van 12.05 tot 15.00 uur.

Zuster Lucidia en Dim Nederveen.