Evertsen op uitzending

  Nieuws
Zr. Ms. Evertsen. (Foto: Koninklijke Marine)
Zr. Ms. Evertsen. (Foto: Koninklijke Marine) (rodi.nl)

DEN HELDER - Als aflosser van de eind vorige maand teruggekeerde Zr.Ms. De Ruyter is het luchtverdedigings en commandofregat Zr.Ms. Evertsen zaterdag 5 januari vertrokken richting de Middellandse Zee om zich als stafschip bij de Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) te voegen. Het schip vormt voor een periode van zes maanden samen met schepen uit Turkije, Griekenland en Canada het tweede permanente NAVO-vlootverband. Het eskader staat ook de eerste helft van 2019 onder leiding van de Nederlandse commandeur Boudewijn Boots.
De SNMG2 vormt de maritieme component van de NATO Response Force. Met deze permanente snelle reactiemacht kan het bondgenootschap snel en flexibel reageren op veiligheidssituaties. Voor Nederland is de veiligheidsomgeving de laatste jaren minder stabiel en voorspelbaar geworden. Dat komt onder anderen doordat machtsverhoudingen in de wereld veranderen. Zo is Rusland de afgelopen jaren bijvoorbeeld bereid gebleken militaire middelen in te zetten in bijvoorbeeld Georgië, Oekraïne en Syrië.
Vorig jaar nam het eskader onder leiding van commandeur Boots onder anderen deel aan de oefening 'Breeze 2018' in de Zwarte Zee en bracht het aansluitend een bezoek aan de Oekraïne. De NAVO biedt het land naast politieke ook praktische militaire hulp bij de wederopbouw van de strijdkrachten. De NAVO aanwezigheid in de Zwarte zee steeg in 2018 van 80 naar 120 dagen in vergelijking met een jaar eerder.

Meer berichten