My Darling Clementine.
My Darling Clementine. ((Foto: aangeleverd))

My darling Clementine in de harmonie

EDAM - Een Brits echtpaar met een Amerikaans getinte missie. My Darling Clementine brengt het klassieke countryduet overal ter wereld te gehore. Lovende kritieken alom voor het echtpaar.

Een Brits echtpaar met een Amerikaans getinte missie

"Het gaat om die speciale duetten met van die larmoyante verhalen." Beiden zijn bezig aan hun tweede carrière. Michael Weston King leidde de Britse alt.countryband The Good Sons, vernoemd naar een nummer van Nick Cave, en heeft zo'n tien soloplaten op zijn naam. Lou Dalgleish danste vanaf haar zestiende in het circus, maakte ook soloalbums en zong met Elvis Costello, Bryan Ferry en The Brodsky Quartet. Ze zijn nu vijftien jaar samen en hebben een tienerdochter.

'Het was ouderwets en uit'

Lou zong mee op Michael's platen en soms bij optredens. Hij vond dat ze ook muzikaal een koppel moesten vormen. "Ik was getrouwd met een van Engelands beste zangeressen en maakte daar veel te weinig gebruik van", stelt hij vast. "Het idee voor countryduetten kwam zo'n tien jaar terug", vertelt zij. "We hebben echt lang geaarzeld, want het was zó ouderwets en uit. We hebben besloten het toch te doen. Het viel goed, en tot onze verbazing in Amerika zelfs héél goed."

Flink wat covers

Ze brengen live vaak flink wat covers, want ze willen de duethistorie levend houden, maar het repertoire voor hun platen schrijven ze zelf. "Samen én apart", legt Michael Weston King uit. "Het lastige van zulke duetten is dat je een verhaal vanuit twee perspectieven moet vertellen. En dat moet allemaal binnen een minuut of drie gebeuren. Soms lukt het niet en dan houd ik het nummer voor mezelf, voor een soloplaat."

Vaak ruzie

Het uitgangspunt is vaak een ruzie, stellen ze samen monter vast. Op hun jongste album Still Testifying wordt die traditie tekstueel gewoon voortgezet, maar muzikaal is er naast country vooral ook veel gospel en southern soul te horen.

10 november in de Harmonie, Voorhaven 94, Edam,17.00 uur. Vrij toegang.

 

Meer berichten