Let op digitale oplichting oftewel ‘phishing’

Algemeen
Let op phishing!
Let op phishing! (Foto: Pixabay )

EDAM-VOLENDAM - Een aantal inwoners van Edam-Volendam ontving een e-mail van een zogenaamde ‘gerechtsdeurwaarder’. Dit gaat om een zogenaamde phishing e-mail, dus digitale oplichting.

Nep-deurwaarder

In de e-mail staat dat de ontvanger de gemeentelijke belastingen en afvalstoffenheffing niet heeft betaald. De ‘deurwaarder’ meldt dat er spullen in beslag worden genomen als de ontvanger niet binnen drie dagen geld overmaakt.

Niet van de gemeente

Het is mogelijk dat meer inwoners deze e-mail hebben ontvangen. Deze e-mail is niet afkomstig van de gemeente Edam-Volendam.

Gegevens achterhalen

Phishing is een vorm van digitale oplichting. Dit kan via e-mail, maar ook sms of WhatsApp. Met phishing proberen criminelen je geld te laten overmaken of je persoonlijke gegevens te achterhalen. Ontvang je een soortgelijk bericht? Controleer dit dan extra goed. Je kunt bijvoorbeeld letten op de aanhef; is de brief persoonlijk aan jou gericht?, waar komt het bericht vandaan? (check het e-mailadres, zijn er veel spelling- of grammaticafouten? Bij twijfel bel je met het bedrijf waar de mail vandaan lijkt te komen.