"Een verademing dat we weer kunnen zingen"

Algemeen
Het koor is weer gestart met repeteren op anderhalve meter afstand. Deze foto dateert van voor de coronatijd.
Het koor is weer gestart met repeteren op anderhalve meter afstand. Deze foto dateert van voor de coronatijd. (Foto: Volendams Vocaal Ensemble)

VOLENDAM - Niet alleen bedrijven hebben het moeilijk in ‘coronatijd’ maar ook het verenigingsleven is zwaar getroffen. Dat geldt in het bijzonder voor de talloze koren die ons land rijk is. Tot maart van dit jaar had het Volendams Vocaal Ensemble een goed gevulde concertagenda en tal van mooie optredens lagen in het verschiet. Maar vanwege corona liep alles (zoals bij velen) allemaal heel anders. Onlangs is het ensemble weer gestart met repeteren. Gré Hansen, voorzitter van het Volendams Vocaal Ensemble vertelt over de geannuleerde repetities, optredens en het missen van de persoonlijke contacten onderling. En het belangrijkste: “We zijn weer van start gegaan en het is een verademing.”

“Nog voor de lockdown werd ons optreden met een Kozakkenkoor in Alphen aan de Rijn afgelast. Een week later besloten we uit oogpunt van veiligheid om de repetities stil te leggen. Twee dagen daarna ging het hele land in een lockdown en werden alle geplande concerten gecanceld. Wereldwijd ontstond er malaise...De leden misten hun wekelijkse zangavond. Zingen doet in positieve zin iets met je. Elke repetitie wordt ervaren als een leuk moment van de week, waar je naar uitkijkt. Helemaal als je samen naar een optreden toe werkt en ervaart hoe de muziekstukken steeds meer gestalte krijgen. Daarnaast vielen natuurlijk ook de persoonlijke contacten tussen de leden onderling in één klap weg.”

Digitaal repeteren

Gelukkig kan er digitaal veel dus konden de leden thuis repeteren. “Met regelmaat stuurde onze dirigent een muzieknummer waar thuis op geoefend kon worden. Dat werkte perfect; de koorleden ontvingen hun eigen stempartij om mee te zingen, daarnaast ook de andere partijen van het koor en tenslotte een gezamenlijke geluidsband van alle stemmen samen met visuele dirigeerondersteuning. Een ideale manier om te oefenen.” Toch werd het persoonlijk contact gemist. “Zingen doe je immers samen”, aldus Hansen.

Uitgedund ledenaantal

Vanwege gezondheid- en financiële redenen bij de leden is het koor gekrompen tot 35 leden. “Nog steeds een mooi aantal, maar ik doe hierbij een oproep aan iedereen die van zingen houdt om zich bij ons aan te sluiten!”

Coronamaatregelen

Hansen geeft aan dat het koor weer is gestart omdat ze zich zeer strikt aan de coronamaatregelen houden. “Bij het begin van de uitbraak was de angst groot. Het voornaamste is echter dat we weten hoe we het besmettingsgevaar kunnen minimaliseren en die regels passen we bij het koor zeer strikt toe.Wat de wetenschap ook heeft geleerd is, dat thuisisolement een slechte zaak is. We moeten oppassen, dat het middel niet erger wordt dan de kwaal! We zijn op dinsdag 1 september weer begonnen, met inachtneming van alle veiligheidsvoorwaarden. Onze repetitieruimte is zo groot dat de anderhalve meter afstand zeker gewaarborgd wordt. Daarnaast is de repetitietijd ingekort, is de pauze geschrapt en er wordt goed geventileerd. De leden ervaren het als een verademing dat ze weer kunnen zingen, ook al is de groep nog niet volledig.”

Meer info via www.volendamsvocaal.nl of bel met de voorzitter via 06-55598234 om je aan te melden voor een (digitale) proefles.