Serie orgelconcerten Volendam

  Nieuws
Peter Eilander. (Foto: aangeleverd)
Peter Eilander. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

VOLENDAM - Voor het nu alweer twaalfde winter seizoen houdt Stichting Orgelfonds Vincentiuskerk te Volendam, orgelconcerten op het magistrale Adema-Schreurs orgel in deze kerk. Vele luisteraars, komend uit alle windstreken, hebben deze concerten reeds bezocht en zijn vaste fans geworden. Het orgel heeft dan ook een fantastische klank en is vooral geschikt om Frans-Romantische orgelmuziek over het voetlicht te brengen. Overigens kan men met alle orgelliteratuur goed terecht op dit instrument. Van Bach tot Reger, van Händel tot Best en van Sweelinck tot Andriessen, laat het orgel horen wat het in zich heeft.

Dinsdag 6 februari wordt het orgelconcert verzorgd door Peter Eilander en hij zal laten horen dat je met veel stijlperiodes uit de voeten kunt op dit veelzijdig instrument. Geopend wordt het concert met een koraalbewerking van Eilander zelf. Dan volgt de beroemdeToccata en Fuga in d-moll BWV 565 van J.S. Bach. Vervolgens wordt een thema mit Variationen gespeeld van Felix Mendelssohn. Tot slot een orgelwerk, waar het orgel het vooral naar zijn zin zal hebben, namelijk, de Première Symphonie Opus 14 van Louis Vièrne. Een groots werk uit de Franse orgelwereld, in zes delen geschreven voor dit type orgel.
Peter Eilander is organist van de Eben-Haëzerkerk te Apeldoorn. Hij begon zijn organisten loopbaan op tienjarige leeftijd in de Tabernakelkerk te Vaassen. In 1974 werd hij organist van de Rehobothkerk te Heerde. Vanaf 1981 is hij organist van de Eben-Haëzergemeente te Apeldoorn, welke in 1995 de nieuwe kerk en in 1997 het nieuwe Steendam orgel in gebruik nam. Hij studeerde op het conservatorium te Zwolle bij Dorthy de Rooy (orgel) en Epke de Jong (piano). Daarna volgde hij interpretatielessen bij Nico Waasdorp en Jan Bonefaas.
Als concertorganist speelt Peter Eilander zowel in Nederland als in het buitenland. Zo concerteerde hij in Amerika, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Ierland (Dublin), Letland (Riga), Rusland (St.Petersburg) en Spanje. Als docent is Peter Eilander verbonden aan het Muziek Onderwijs Centrum te Holten en heeft een uitgebreide lespraktijk. Leerlingen, afkomstig uit het hele land, komen vooral voor zijn romantische interpretaties en zijn aanpak van de begeleiding tijdens erediensten.
Hij heeft als organist, dirigent en begeleider van koor- en samenzang verschillende opnamen op zijn naam staan. Peter heeft op 4 cd’s alle 8 orgelsonates van Alexandre Guilmant opgenomen. Naast deze sonates werden orgeltranscripties van Guilmant opgenomen uit de z.g.n. Trocadéro Livraisons. Hij ontving in 1993 en 2006 Franse onderscheidingen voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Tijdens het 50 jarig jubileumconcert van Cantate Deo in november 2015 werd Peter Eilander geridderd in de orde van Oranje Nassau
Toegangsprijs € 6,- Aanvang concert 20:00 uur. Kerk open vanaf 19.30 uur. De kerk is verwarmd en de koffie is gratis. Voldoende parkeergelegenheid. Adres: Kerkepad 1, 1131 XN Volendam.

Meer berichten