'Taxibeleid Edam-Volendam onder de loep' - TTA Volendam pleit voor taxiverordening

Nieuws
Het taxibeleid gaat onder de loep. (Foto: Adobe Stock)
Het taxibeleid gaat onder de loep. (Foto: Adobe Stock) rodi.nl

EDAM - VOLENDAM - Gemeente Edam-Volendam gaat het taxibeleid de komende tijd onder de loep nemen. Dit besluit is genomen naar aanleiding van de problemen met taxi's die zich ten tijde van de kermis hebben voorgedaan. Kermisbezoekers vertellen verhalen over onveilige situaties en 'taxi's van buiten de regio' die exorbitante bedragen voor 'een ritje op het dorp'. Dirk Nijhuis van TTA Volendam pleit dan ook voor een taxiverordening. "Dan kan de gemeente eisen stellen aan de taxi's en is alles transparant."

Door Shelley Zuizewind
TTA Volendam, woordvoerder Dirk Nijhuis over problematische toestand omtrent taxi's kermis. "Het is niet alleen een probleem van de kermis. Met de kermis is het probleem alleen nog 10 tot 15 keer groter. Het is eigenlijk elke zaterdagavond een probleem. De veiligheid is in het geding. Er kan anoniem gereden worden. Taxichauffeurs weten dat mensen een slokje op hebben en rekenen gewoon exorbitant hoge bedragen. Bijvoorbeeld prijzen van 25 tot wel 80 euro voor een rit in het dorp. Wij rekenen daar normaal 10 euro voor."

Noodnummer


"Met de kermis hebben we het probleem meteen proberen op te lossen door een noodnummer in te stellen. Mensen die een taxi nodig hadden konden daar gebruik van maken. Op Facebook zag je veel klachten voorbij komen van mensen die zich niet veilig voelden. Dat mag gewoon niet gebeuren! We hebben wel goede afspraken kunnen maken met de verkeersregelaars die via de gemeente van het regio college kwamen. Ik ben bij de gemeente geweest vrijdag voorafgaand aan de kermis en heb dan ook goede afspraken kunnen maken met de gemeente op voorhand. De Julianaweg stond weliswaar helemaal vol, de rotonde liep de eerste avond nog helemaal vast maar de verkeersregelaars hadden dat vanaf zaterdag wel goed onder controle", vertelt Nijhuis.

Taxiverordening maakt transparant


Nijhuis pleit dan ook voor een taxiverordening. "Dan is alles veel transparanter en wordt alles uit de anonimiteit gehaald. De gemeente kan dan eisen stellen aan de taxi's. Veiligheid van de passagiers is namelijk het allerbelangrijkste. We hebben als chauffeurs ook een maatschappelijke functie. Ik vind bijvoorbeeld dat elke taxichauffeur een EHBO certificaat dient te hebben."

Situatie heeft volle aandacht

Gemeente Edam-Volendam neemt de situatie erg serieus en geeft aan dat het taxi-beleid geëvalueerd moet worden. Leendert Klein, woordvoerder gemeente: "We gaan inderdaad, dat hebben we meteen al aangegeven, het taxi beleid onder de loep nemen. We gaan de situatie evalueren met alle partijen. In aanloop naar volgend evenement kijken we naar wat er beter zou kunnen. Over een eventuele taxiverordening kunnen we nog nik zeggen. We nemen de situatie betreffende de taxi's erg serieus en het heeft dan ook onze volle aandacht!",aldus Klein.