Collecteweek KWF met vouwkrukje

Algemeen
Doneren kan op veel manieren.
Doneren kan op veel manieren. (Foto: KWF)

Tijdens de nationale collecteweek van KWF Kankerbestrijding (30 augustus tot en met 5 september) wordt ook in gemeente Enkhuizen weer huis-aan-huis gecollecteerd. Vanwege het coronavirus gebeurt dat in aangepaste vorm. Bewoners in Enkhuizen Noord kunnen een hele bijzondere manier van collecteren verwachten, vertelt Patricia Klaassen, collectecoördinator KWF Enkhuizen. “Eén van onze wijkhoofden heeft uitklap-krukjes voor zijn collectanten gekocht. Aanbellen, krukje voor de voordeur zetten en de collectebus erop zetten. Afstand gegarandeerd.”

Corona noopt de collectanten tot voorzichtig collecteren vanwege de anderhalve meter afstand die moet worden geborgd. Patricia Klaassen is blij dat de meeste collectanten nog steeds gewoon langs de deur willen. Het collecteren gebeurt dit jaar op verschillende manieren. Collectanten lopen met een collectebus, hebben een donatiekaartje met QR-code bij zich of flyeren langs de deur zonder aanbellen. Bewoners die alleen een flyer in de bus vinden, kunnen via de QR-code met mobiele telefoon contactloos een gift overmaken voor kankeronderzoek. Gewoon via de bank geld overmaken, kan ook nog steeds.

Bijzonder creatief

En dan is er in Enkhuizen dat ene bijzondere wijkhoofd die het voor de mensen makkelijk maakt om de anderhalve meter afstand te bewaren. Klaassen: “Dat uitklap-krukje vind ik zo’n creatieve oplossing. Echt heel erg leuk. Mensen hoeven daardoor niet bang te zijn dat iemand hen op korte afstand benadert. En een persoonlijke benadering is op deze manier toch mogelijk.”

‘Kanker is een rotziekte’

Klaassen snapt dat mensen nu veel met corona bezig zijn, maar levensreddend kankeronderzoek blijft nodig, zegt ze. “Kanker is een rotziekte. Dat was het vorig jaar. Dat is het volgend jaar en dat is het dit jaar. Corona lijkt nu het ergste wat ons kan overkomen en het is ook heel naar, maar de diagnose kanker is echt super slecht voor veel mensen.”

Ze hoopt op veel donaties. Ook van mensen die alleen een donatiekaartje in de bus vinden. Klaassen: “Mensen, weet hoe belangrijk het is dat er geld binnenkomt voor onderzoek!”