Lezersreacties op publicaties

Algemeen
Afbeelding
((Foto: aangeleverd))

REGIO - Ingezonden reacties op publicaties in deze krant of de website vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Wij behouden ons het recht voor teksten in te korten en/of aan te passen. Vanzelfsprekend met behoud van essentie.

HIL PEPERKAMP: “BUCH in zwaar weer, burgers op de blaren? In 2015 zijn de ambtelijk organisaties van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo samengevoegd. De belangrijkste argumenten: kwaliteitsverbetering dienstverlening, kostenverlaging en een minder kwetsbare werkorganisatie. Nu een dienstverlenend bedrijf met een kleine 100000 burgers als klant, 800 personeelsleden in dienst. In 2021 blijkt dat de vastgesteld doelstellingen, geaccordeerd door gemeenteraden en uitgevoerd door de College van Burgemeesters en Wethouders, niet zijn gerealiseerd. Het Toezichtorgaan bemenst door collegeleden en een adviesraad bemenst door de gemeentesecretarissen hebben de opdracht van de gemeenteraden niet gerealiseerd. De kosten zijn, zoals in het krantenartikel van 16 april werd vermeld, inmiddels opgelopen van 53 miljoen in 2017 tot 72 miljoen in 2021. De kosten zijn voor de kleine BUCH-gemeenten bizar hoog. In de kern gaat het hierom: we komen heel veel geld te kort en hoe komen we uit de ellende. In combinatie met de andere gestegen kostenposten moet er of fors bezuinigd worden of de inkomsten, (gemeentelijke belastingen, zoals de OZB), maximaal worden opgeschroefd. Je ontkomt niet aan de indruk dat de leden van de toezichthoudende organen onvoldoende competent zijn en de gemeenteraden het laten gebeuren. In de private sector zou een bedrijf van een dergelijke omvang, omzet en gerealiseerde resultaten failliet gaan of in afgeslankte vorm mogelijk een doorstart maken. Management en de Raad van Commissarissen zouden door de aandeelhoudersvergadering vervangen worden. De gemeenteraad van Castricum heeft nu een streep getrokken welke gemeenteraad in de BUCH volgt de opstelling van de raad van Castricum of moeten de burgers van de BUCH-gemeenten op de blaren zitten.”

NICO DE HAAN: Uw artikel ‘Uitgaven BUCH’ is mij uit het hart gegrepen. In andere media is een brief gepubliceerd onder het hoofd ‘Hoe een muis een olifant baarde’. De inhoud was licht cryptisch, omdat ik geen buren wilden schaden. Ze waren wel door mij geïnformeerd door middel van een conceptbrief. De bedoeling is om het bolwerk BUCH wakker te schudden. Wat is bewust niet vermeld? Het stuk trottoir is gelegen tussen de Westerweg en de Kistemaker, dat is circa 70 meter trottoir. Een van de huiseigenaren langs dit trottoir op het Zevenhuizen had om zeven trottoirtegels gevraagd. De correspondentie tussen BUCH en de huiseigenaar - aan mij verstrekt - getuigt van domheid of arrogantie.”