Lijsttrekker aan het woord: Dick Bennis van CDA Hoorn

Politiek
Dick Bennis op één van de bankjes op de Schellinkhouterdijk die op zijn initiatief geplaatst zijn.
Dick Bennis op één van de bankjes op de Schellinkhouterdijk die op zijn initiatief geplaatst zijn. (Foto: Jan Siebring Fotografie)

Dick Bennis (60) is lijsttrekker van CDA Hoorn, is getrouwd en woont in Blokker. Hij groeide op in Zwaag. Hij werkt drie dagen in de week als projectmanager bij Connect Verzekeringen en besteedt daarnaast 20 tot 25 uur per week aan gemeentewerk. “Officieel ben ik ook nog procesbegeleider/verenigingsondersteuner voor de KNVB, maar dat heb ik op een laag pitje gezet. Ik volg nagenoeg alle sport, ook regionaal, en verder fiets, lees, puzzel en klaverjas ik graag.”

Alleen kan je niets, samen kan je alles

Wat wil CDA Hoorn als eerste aanpakken?

“Hoorn niet volbouwen. Woningnood kunnen we in Hoorn alléén niet oplossen. Dat moet samen met de regio. Naast bestaande plannen van 5000 er nog 7000 bij bouwen is niet realistisch. Dat is twee keer Grote waal. In de hoogte bouwen levert geen betaalbare woningen op voor starters, ouderen en jongeren. En geen doorstroming. Bekijk andere opties zoals splitsen van woningen, herbestemming en Leekerlanden. Daarnaast zijn vrijwilligers, verenigingen, mantelzorg en welzijnswerk speerpunten. Net als sport en cultuur belangrijk zijn en voldoende werkgelegenheid, zodat mensen zich kunnen ontplooien. Voor diverse verschillende groepen mensen is specifiek aandacht: ouderen, gezinnen maar ook jongeren. Wijkwinkelcentra, hoogwaardig groenbeheer en ruimte om te bewegen zijn essentieel. Inclusief verkeersveiligheid in woonwijken en op drukke punten zoals scholen en sportaccommodaties. Toegankelijkheid van de openbare ruimte, ook voor mensen met een fysieke beperking, is iets dat wij hoog op de radar zetten.”

Wat zijn de hete hangijzers?

“Dat is wat CDA Hoorn betreft de manier waarop inwoners eerder en beter bij plannen worden betrokken. Niet alleen praten over participatie, maar ook daadwerkelijk luisteren en er vroegtijdig iets mee doen. Plannen worden daardoor alleen maar beter. In Hoorn kunnen we stappen zetten om dit te realiseren. Wat ons betreft wordt het een taak van een wethouder: toezien op goede participatieprocessen.”

Hoe ziet Hoorn er over 10 jaar uit?
“Met name rondom het stationsgebied zullen wij een moderne middelgrote stad zijn. Ik hoop dat we ook in staat zullen blijken om normen en waarden overeind te houden. Helaas is dit een zorg voor vele mensen. Wij vertalen het als normaal gedrag. Met ruimte voor een ieders afwijkende invulling, zolang het maar kan terug vallen op respect voor een ieder en ieders spullen.”

Waarom zouden kiezers op CDA Hoorn moeten stemmen?
“Omdat wij onze C uitleggen als Constructief en Collegiaal en samenwerking en verbinding zoeken met anderen. Alleen kan je niets, samen kan je alles. Wij opereren 100% lokaal met een provinciaal en landelijk netwerk dat we waar nodig kunnen inschakelen. Wij zijn realisten. Wij kijken naar de portemonnee van Hoorn alsof het je eigen portemonnee is.”