Expositie brand Rustenburg en ruilverkaveling polder Ursem

Nieuws
De bouw van het poldergemaal tussen Ursem en Avenhorn. (Foto: aangeleverd)
De bouw van het poldergemaal tussen Ursem en Avenhorn. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

URSEM – Belangstellenden kunnen de expositie Brand van Rustenburg en ruilverkaveling Polder Ursem bezichtigen in de Rode Leeuw, Walingsdijk 4 in Ursem. De tentoonstelling is geopend op zaterdag 24 maart van 13.00 tot 21.00 uur en zondag 25 maart van 10.00 tot 17.00 uur. De officiële opening door Burgemeester Posthumus vindt aanstaande zaterdag plaats om 13.00 uur.
Een enorme brand vond op 24 maart 1968 plaats in het buurtschap Rustenburg. Vier boerderijen en twee woonhuizen gingen in vlammen op. Zeven gezinnen, dertien volwassenen en 34 kinderen werden dakloos. Achttien stuks vee kwamen om. De brand heeft een belangrijk en historisch gedeelte van Rustenburg volledig verwoest. Uniek fotomateriaal van Jacob Schipper is te zien, de brand is indertijd direct vastgelegd door hem. Voormalig burgenmeester de Nijs, gedupeerde bewoners en brandweermannen en hun vrouwen vertellen hun verhaal voor de camera over hun beleving van de brand van Rustenburg. Samenstelling video: Henk Haring en Cor Schipper.
Ook wordt uniek beeldmateriaal getoond van de ruilverkaveling van polder Ursem. Tussen 1971 en 1973 is het grootste deel van de toenmalige gemeente Ursem en kleinere delen van de gemeenten Avenhorn, Berkhout, Obdam en Hensbroek overgegaan tot ruilverkaveling. Door herinrichting van de polder Ursem kwam er een nieuw laagste/diepste punt, NAP-4.10m, waardoor er in de polder toen een nieuw gemaal gebouwd werd, dat was op de Walingsdijk 111, tussen Ursem en Avenhorn. Van deze ingrijpende verandering zijn toen der tijd beeldmateriaal gemaakt door de Ursemse hobbyfotograaf Jacob Schipper, die nooit getoond zijn.
Entree gratis.
Voor meer informatie of wie heeft informatie of materiaal van de onderwerpen, neem contact op met Henk Haring en Cor Schipper via expositie-ursem@outlook.com.