'We moeten onze cultuurhistorie blijven koesteren' - Langedijk wordt getrakteerd op Kofschip Festival
Nieuws
Nico Vader met hoed voorop 't Kofschip tijdens een feestje met fanfare Advendo. (Foto's: aangeleverd)
Nico Vader met hoed voorop 't Kofschip tijdens een feestje met fanfare Advendo. (Foto's: aangeleverd) rodi.nl

LANGEDIJK - "De stichting Langedijk Waterrijk (SLW) is in '95 spontaan ontstaan naar aanleiding van een ludieke actie door een aantal initiatiefnemers om de gemeente en bevolking bewust te maken van de cultuurhistorie waarover Langedijk beschikt en deze vooral te koesteren. Maar dan moet wel de doorvaarbaarheid goed zijn en daar schort het nog wel eens aan. Daarom moeten projecten als aansluiting van de Achterburggracht, revitalisatie van het Havenplein en haven en de vaarweg naar Sint Pancras voortvarend worden voortgezet. Denk hierbij aan het weghalen van dammen zodat er weer gevaren kan worden. Hierdoor worden verborgen delen van ons cultuurrijke dorp weer zichtbaar."

Scheepsbouwer Nico Vader (64) uit Broek op Langedijk is voorzitter van de SLW. Met recht mag hij bevlogen worden genoemd, want eenmaal aan het woord over de SLW of de museale Schuitenhelling in zijn achtertuin aan de rand van het Oosterdelgebied, weet hij niet meer van ophouden. "Vanaf mijn vierde jaar ben ik niet bij boten weg te slaan. Ik ben begonnen met het uithozen van schuitjes op een schuitenhelling en op al mijn achtste heb ik mezelf leren lassen. Zo ben ik als vanzelfsprekend in het scheepsbouwvak terecht gekomen." Met zijn passie voor alles wat vaart, kan de SLW zich geen betere voorzitter wensen. Naast Nico hebben zijn dochter Dorien (secretariaat), Jan van Niel (penningmeester/ledenadministratie) en de leden Jaco Koolaard en Koen Hink zitting in het bestuur.

Op de kaart


Behalve de doorvaarbaarheid van Langedijk behoren het organiseren en bezoeken van nautische evenementen met Langedijker vrachtschepen en karakteristieke akkerschuiten tot de doelstellingen van de SLW. Dit in eigen gemeente maar ook ver daarbuiten. Langedijk Waterrijk is aangesloten bij de overkoepelende F.V.E.N. (Federatie Varend Erfgoed Nederland). Hierdoor wordt deelname aan Sail Amsterdam, HISWA en andere evenementen ook mogelijk. Nico: "Door die samenwerking zetten wij onze prachtige gemeente en ons varend erfgoed optimaal op de kaart."

Kofschip Festival


Naast het bestuur bestaat de SLW uit een viertal commissies, te weten: de schouwcommissie, activiteitencommissie, redactiecommissie en de commissie Koolsail, die sinds 2015 onder een aparte stichting valt. Jaarlijks worden de nodige evenementen georganiseerd zoals Gracht als Beleving op 9 juni, een weekendtocht door de Rijp op 14 en 15 juli, de Lichtjesavond op 24 augustus, de schoonmaaktocht op 6 oktober en de najaarstocht op 21 oktober. Nieuw dit jaar is een feestje op 30 juni op de museale Schuitenhelling. In het historische landschap vormt deze schuitenhelling samen met 250 eilandjes, de sluis, molen, koolschuren, Broekerveiling en niet te vergeten de tuinders met hun schuiten, een levend museum. In zijn achtertuin koestert Nico Vader het industrieel erfgoed van 100 jaar scheepsbouw, geeft hij workshops klassieke scheepsbouwtechniek en richtte hij een schouw- en restauratiewerf in. Daar ligt ook 't Kofschip aangemeerd: het oudste schip van Langedijk. Nico: "We vieren deze dag de 125e verjaardag van `t Kofschip. Ik grijp dit 125-jarig jubileum aan om alle Langedijkers uit te nodigen en te trakteren op een mooi verhaal over 't Kofschip: een schip met een unieke levensloop dat zeer compleet gedocumenteerd is.
Naast `t Kofschip uit 1893, zijn meer Langedijker schepen te zien, uit diverse perioden. De Westfries en Trio 4 uit 1922, elk met hun eigen verhaal, maar ook vooral dat gezamenlijke 'Langedijker' verhaal. De Geestman, replica van een houten Damschuit geeft een goed beeld van hoe er voor 1900 met houten schepen gezeild werd. Ook zijn we op de helling actief en wordt verteld hoe het vroeger ging, maar ook nu nog allemaal functioneert. Bezoekers kunnen zien hoe een schip op het droge wordt gezet met een oersterke lier uit 1911. De lier, oorspronkelijk van de overhaal naar Heerhugowaard was net als het pontje een belangrijke verbinding in het verleden."

Pontje


Maar er is meer, want tevens vaart er 30 juni een pontje tussen Heerhugowaard en de haven van Langedijk. Elk uur kan worden ingestapt bij de loswal in de Broekerhoek, bij de Krul, aanvang 10.00 uur. Daarnaast is er een kunstexpositie te bezoeken op de helling. Er worden werkstukken geëxposeerd en kunstenaars van onder andere Atelier 6 zijn daadwerkelijk actief bezig met beeldhouwen, keramiek bakken, kleien en schilderen.

Koolsail


In 2020 staat het Langedijker spektakel Koolsail weer op het programma, dat eens in de vijf jaar wordt georganiseerd. Met recht wordt de Koolsail beschouwd als het vlaggenschip van Langedijk Waterrijk. "Eigenlijk betekende de eerste spontane Koolsail in 1995 de aanzet voor het opzetten van onze stichting en dus viert SLW in 2020 haar 25-jarig jubileum. Koolsail 2020 wordt één groot spektakel van varend erfgoed en cultuur, compleet met jubileumboek. Stichting Koolsail is nu al bezig het maken van plannen daarvoor", zegt Nico Vader die zijn loopbaan als scheepsbouwer als een project van 60 jaar beschouwt. Glundert als hij besluit: "Je kunt 60 jaar lang met een ideaal rondlopen en soms komt het uit!"

Nico Vader met hoed voorop 't Kofschip tijdens een feestje met fanfare Advendo. (Foto's: aangeleverd)