José van den Hurk van Wherelant en Simon Visser van Reakt tijdens de opening van de expositie en het Inloopmuseum.
José van den Hurk van Wherelant en Simon Visser van Reakt tijdens de opening van de expositie en het Inloopmuseum. ((Foto: Han Giskes))

Inloopmuseum bij KunstWerkt 15 jaar

PURMEREND - Vanmiddag is de expositie 'KunstWerkt! 15 jaar' geopend bij Cultuurhuis Wherelant. De deelnemers van het Inloopatelier en het Coachingsatelier van KunstWerkt! (voor mensen meteen psychiatrische achtergrond) hebben de afgelopen 15 jaar de weg naar het Cultuurhuis gevonden. Om dit te vieren laten zo'n 20-tal deelnemers hun werk zien tijdens deze expositie. Naast dat de deelnemers van KunstWerkt! zich beeldend uiten, zijn er verschillende deelnemers die muziek maken of schrijven. De opening biedt een afwisselend programma waarbij belangstellenden van harte welkom zijn.

Dit jaar hebben de deelnemers een bijzonder project gerealiseerd; het Inloopmuseum. Dit is een museum met zalen in het formaat van een schoenendoos. De zalen vormen tezamen een rijdend museum dat tijdens de opening werd onthuld. Docent Saskia de Rooy heeft dit project samen met de deelnemers vorm gegeven. Saskia: "Ja kijk, de werken zijn piepklein maar toch allemaal echte kunstwerkjes. In dit museum vind je van alle workshops van dit seizoen een verslag in kunstwerken; prachtig!!".

Een creatief proces

De deelnemers van KunstWerkt! hebben op maandag en donderdag lessen gevolgd in schilderen, tekenen, beeldhouwen, sieraden maken en meer. De opdrachten zijn op groot en klein formaat uitgevoerd, zodat de kleine werken in het museum getoond konden worden. Deelnemers van het Coachingsatelier tonen hun kunstwerken op de 1e verdieping, zij werkten zelfstandig aan eigen thema's. Dit alles en nog veel meer is te zien vanaf 16 januari bij Cultuurhuis Wherelant. Jantine Geels, afdelingshoofd Speciale doelgroepen vertelt: "Het is alweer 15 jaar geleden dat ik op vrijdagavond met de eerste groep op de Purmerweg mijn eerste les gaf. Ik weet nog goed hoe gemotiveerd de mensen waren om de eerste opdracht, een stilleven tekenen, uit te voeren. Het betekende veel voor ze, weer grip krijgen op hun eigen creatieve ontwikkeling."

Activering en participatie door KunstWerkt

Reakt en Cultuurhuis Wherelant werken nu al 15 jaar samen om kunst- en cultuureducatie in te zetten als onderdeel van de re-integratie van mensen met psychische problematiek. Kunst- en cultuureducatie zijn hierbij een middel om een nieuw perspectief te bieden en bij te dragen aan het realiseren van (arbeids-) re-integratie, participatie en ontwikkeling. De begeleiding vindt individueel plaats en in groepsverband. Met elke cliënt wordt een maatwerktraject uitgezet, waarin individuele wensen en doelen worden behaald. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Cultuurhuis Wherelant (0299 43 47 77) of met Reakt (088 35 77 880).

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten