Er komt een vlonderpad dwars over het meer.
Er komt een vlonderpad dwars over het meer. ((Foto: aangeleverd))

Veel ruimte voor recreëren en natuur in ontwerp Beusebos

PURMEREND - Een plek om te wandelen en spelen in de natuur, dat moet het natuur-, recreatie- en wandelbos in de Kom A7 (ook wel het Beusebos) straks worden. De afgelopen tijd heeft een bureau voor landschapsarchitectuur een schetsontwerp gemaakt, samen met een aantal geïnteresseerde inwoners van Purmerend. De combinatie van het hotel met een groene, recreatieve omgeving biedt kansen om een bijzondere plek te creëren voor hotelbezoekers en inwoners van Purmerend en de regio. Onder hen ook de Vrienden van het Beusebos. Vertegenwoordigers van deze groep zijn wel geïnformeerd over de plannen en hebben volgens de gemeente een gesprek gehad met de landschapsarchitect. "Maar ze willen verder geen besluit nemen, omdat ze faliekant tegen de komst van een hotel zijn en blijven", aldus een woordvoerster van de gemeente

Vrienden van Beusebos blijven tegen komst hotel

Het college wil graag meer omwonenden en andere inwoners van Purmerend betrekken bij de plannen voor de inrichting van het bos. Een aantal bewoners heeft in een drietal ontwerpateliers meegedacht over het ontwerp. Om nog meer reacties uit de stad te krijgen, worden de plannen momenteel voorgelegd aan het internetpanel van de gemeente. Dit panel bestaat uit zo'n 2.500 Purmerenders en is qua samenstelling een goede afspiegeling van de stad.

Behoud bestaande natuur

In het ontwerp wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de bestaande natuur in het bos. Het bestaande meertje wordt vergroot en er komt een vlonderpad dwars over het meer. In het water groeien riet, lisdodde, mattenbies en andere waterplanten. Er komen speelplekken en een bankje, en er is ruimte voor natuureducatie (bijvoorbeeld een insectenhotel). Er worden wandelpaden aangelegd in het bos, meer in het noorden dan in het zuiden.Het zuidelijke deel van het bos, het natte deel, blijft rustig. Dit vormt het leefgebied van de havik en de boommarter en dat blijft zo beschermd. Er komt alleen een pad rondom aan de buitenzijde van het bos. Het hotel komt in het midden, verscholen tussen de bomen met terras aan het meer.

Bereikbaarheid

Twee verkeersdrempels in de Laan der Continenten verbinden straks het padennetwerk van de beide bosdelen. Bezoekers kunnen zo veilig oversteken en kleine zoogdieren en amfibieën kunnen zelfs de oversteek maken via een speciale tunnel. Aan het nieuwe fietspad bij de Laan der Continenten komt nog een derde entree met fietshekken en een informatiebord. In het nieuwe ontwerp zijn het bos en hotel goed bereikbaar per fiets en met de auto. Het bos is in het plan te bereiken via de A7, vanuit Weidevenne via de Munnikdijkweg en via het centrum over de Oude Provincialeweg.

Vervolgstappen

Tegelijk met het raadplegen van het internetpanel bekijkt de gemeente de komende periode wie dit plan voor het bos het beste kan uitvoeren en wie daarna het beheer kan doen. Daarbij wordt ook een kostenraming gemaakt. Naar verwachting neemt het college dit voorjaar een besluit over het schetsontwerp – daarna wordt het plan aan de gemeenteraad voorgelegd.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten