Reuring in de polder

Column
Afbeelding
(Foto: stock.adobe.com)

De corona-ellende gooit overal roet in het eten. Er is genoeg over gezegd en geschreven. Maar dat we ook Reuring moeten missen stemt droef. Het jaarlijkse festival heeft op jong en oud een grote aantrekkingskracht en maakt dat Purmerend zichzelf en de regio een goede dienst bewijst. Reuring maakt blij, Reuring zorgt voor vermaak en sociale cohesie. We moeten het dit jaar zonder Reuring doen. Jammer, het is niet anders. 

Gelukkig zijn er altijd wel raadsleden te vinden die menen dat zij met hetzelfde gemak voor veel reuring en vermaak kunnen zorgen. Ingewijden zullen er vorige week van genoten hebben. In Beemster, de fusiepartner van Purmerend, is een politieke partij die in de gemeenteraad verreweg het meeste aantal zetels heeft. Deze partij, de Beemster Polder Partij (BPP), heeft maar liefst 6 van de 13 zetels. De andere partijen samen hebben dus een meerderheid en dat laten ze de BPP voortdurend weten. De BPP heeft zich met hand en tand verzet tegen de fusie. Tevergeefs. Uiteindelijk stemden zowel de raad van Purmerend als die van Beemster in met de fusie. Het BPP-raadslid Leo Schagen kan klaarblijkelijk het democratische besluitvormingsproces niet goed verdragen. Het fusieproces is een gelopen koers en valt niet meer terug te draaien. Per 1 januari 2022 vormen Beemster en Purmerend één gemeente.

Niet voor Leo Schagen. Die liet het er niet bij zitten en schreef een uitgebreide brief aan de 1e en 2e Kamer der Staten Generaal én aan de Commissaris van de Koning, waarin hij zijn ongenoegen uit over het doorlopen fusieproces. In de brief beschuldigt hij de – inmiddels vertrokken burgemeester – van het erop nahouden van een geheime agenda, stelt hij dat Purmerend nooit heeft geweten hoe moet worden omgegaan met cultureel erfgoed en haalt hij uit naar ambtenaren die hij beschuldigd van complot denken. Die Leo toch. Zelfs zijn eigen partijgenoten nemen afstand van de brief.

De Beemster raad behandelde de brief. Schagen was zo flink om de beraadslaging niet te willen bijwonen en toen het op stemming aan kwam verliet ook nog eens de voltallige fractie van de BPP de vergadering. En dat terwijl dezelfde fractie kort tevoren nog haar afkeuring uitsprak over de brief. Niemand snapte nog iets van de gedragingen van zowel Schagen als de BPP.

Op het internet kon ik de vergadering volgen. Het zou een prima script zijn voor een tv serie met de titel van deze column. En Leo Schagen, ach hij zal het allemaal niet zo kwaad bedoeld hebben, maar het kwam buitengewoon onhandig uit zijn pen. En dat hij volgend jaar op een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst van de BPP komt, lijkt mij vanaf nu uitgesloten. Misschien moet Leo maar voor zichzelf beginnen: Beemsters Toekomst Partij, de BTP.