Raad beslist over 207 nieuwe woningen op binnenwijkse ontwikkellocaties

Algemeen
Een van de te realiseren projecten.
Een van de te realiseren projecten. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Het college van Purmerend stelt de raad voor om 207 nieuwe woningen op de 7 binnenwijkse ontwikkellocaties te ontwikkelen. 162 van deze woningen zijn bestemd voor sociale huur. De gemeenteraad neemt naar verwachting 18 februari een besluit.

De binnenwijkse ontwikkellocaties liggen in de bestaande buurten van Purmerend. De raad heeft in 2019 besloten deze locaties te onderzoeken voor herontwikkeling. Het gaat om de Aletta Jacobslaan, Koggenland, Luitje Broekemastraat, Riekstraat/Gaffelstraat, Tarwestraat, Torenmolen 9 en Overweerse polderdijk 4. Wethouder Kroese: “De woningnood is groot in onze stad, vooral in de sociale sector. Met deze ontwikkelingen laten we duidelijk onze focus op de sociale huur zien. Bijna 80% van de te ontwikkelen woningen zijn sociale huurwoningen. Door deze ontwikkeling krijgen straks 207 huishoudens een plek.”

In gesprek met omwonenden

Bewoners zijn al vroegtijdig betrokken bij de beoogde ontwikkeling in hun buurt. Zij krijgen immers veelal te maken met zaken als nieuwe buren, een ander uitzicht en meer verkeer. Binnen de gestelde kaders dachten zij mee over hoogte, doelgroep en waar de nieuwbouw op het beschikbare perceel zou kunnen komen te staan. ’Dit soort ontwikkelingen in bestaande buurten veranderen de leefomgeving van de omwonenden en dat is ingewikkeld. Hoewel er nog altijd tegenstanders zijn, hebben de vele gesprekken die gevoerd zijn wel geleid tot ontwikkelingen die recht doen aan alle belangen.’ Aldus wethouder Kroese, die kandidaat is om gekozen te worden tot beste bestuurder van het land. 

Vervolg

Als de gemeenteraad instemt met het voorstel van het college wordt per locatie een bestemmingsplanprocedure opgestart. Dit betekent dat de bestemming van de grond wordt gewijzigd naar wonen en op drie locaties naar wonen gecombineerd met een maatschappelijke bestemming. Ook worden de plannen in detail uitgewerkt. Bij het verder uitwerken van de plannen blijft de gemeente in contact met bewoners over keuzes in bijvoorbeeld de inrichting van de openbare ruimte, architectonische uitgangspunten of het voorkomen en verminderen van bouwoverlast.