Fort Resort Beemster en andere wellnessresorts willen medio maart open

Algemeen
Afbeelding
De wellnessbedrijven hebben bij de overheid een strategisch plan neergelegd om in maart verantwoord te openen.(Foto: Rob van der Voort Media)

BEEMSTER - De sauna- en wellnessbranche gaat een paar spannende dagen tegemoet. De brancheorganisatie VNSWB heeft bij de overheid, RIVM en OMT een strategisch plan neergelegd waarmee de sauna’s op 15 maart weer verantwoord zouden kunnen openen. Naast het protocol dat vorig jaar al werd toegepast is er een snelteststraat toegevoegd. “Zoals het er nu uit ziet kunnen we misschien pas weer eind juni open. Na bijna 7 maanden sluiting staat het water bij alle leden inmiddels aan de neusgaten!”, zegt Eveline Colijn, directeur van Fort Resort Beemster en bestuurslid van VNSWB. “Natuurlijk gaan we liever gewoon open, maar als dit de manier is dat het eerder kan en waarbij iedereen zich veilig voelt dan kunnen we ons daarop inrichten.”

De sneltest is afkomstig van een groot farmaceutisch bedrijf en voor 99,68% betrouwbaar. De uitslag is er in 15 minuten. Het betreft een door het RIVM goedgekeurde test waarbij alleen een stokje in de neus gaat, niet in de keel. Eveline: “Zo’n sneltest is natuurlijk al gebruikelijk in de reisbranche dus nieuw is dit idee niet. Met de test vooraf creëer je een negatieve bubbel in het fort. Los van het feit dat wanneer je de sauna in gaat, die minimaal 65 °C is, het virus door de warmte sowieso wordt gedood, dat is wetenschappelijk bewezen. Maar wij willen het zeker weten, ook voor ons personeel. Iedereen moet zich volledig veilig voelen in de sauna. Ontspanning, dat is waar het om draait bij wellness.”

De teststraten en testen  zijn geheel volgens GGD-protocollen ingericht

De brancheorganisatie werkt samen met The Vital Company. Deze heeft inmiddels verschillende teststraten ingericht, levert de testen en leidt ook het personeel op om de test af te nemen, geheel volgens de GGD-protocollen. “Daarnaast moeten de gegevens worden verwerkt volgens AVG-regels, daarvoor levert dit bedrijf een veilig systeem aan”, licht Eveline toe. “En een wellnessbedrijf moet er natuurlijk wel de ruimte voor hebben. De test moet buiten het pand worden afgenomen, voor ons is dat goed werkbaar. We hebben ook besloten om de testen heel goedkoop aan te bieden aan onze gasten, voor tien euro. De extra kosten zijn voor ons, maar dat hebben we er graag voor over!”

Flexibel en creatief

De maatregelen van het afgelopen jaar vroegen veel flexibiliteit en creativiteit van het Fort Resort. Eveline: “Je bent continu aan het organiseren en reorganiseren. Toen de wellness wel weer open mocht maar de horeca niet hebben we voor de gasten vitaliteitspakketjes samengesteld om bijvoorbeeld hun suiker op peil te houden. In de sauna moet je lijf namelijk hard werken. Met deze maatregel hebben we ongeveer 60 procent van onze normale bezetting gehaald. Maar op 19 december ging alles weer dicht. Het is nu al fijn dat de contactberoepen weer mogen. Dat we hier weer blije mensen zien, de kaarsen weer branden, mensen over de vloer komen. We hebben ook het hotel weer geopend. De gasten ontbijten en dineren op hun kamer. Daar hebben we een mooi aangeklede tafel neergezet zodat ze toch gezellig zitten. En met een bezetting van 40 procent voor maart doen we het niet zo slecht. Mensen vinden het erg fijn er even uit te zijn, en ze kunnen hier in de Beemster natuurlijk heerlijk fietsen, streekproducten kopen bij de boer en lekker rondkijken.” 

We zijn met de wellness nu totaal zeven maanden gesloten geweest maar alle vaste lasten lopen door

Maar de sauna is een ander verhaal. “We zijn met de wellness bij elkaar nu zeven maanden gesloten geweest”, geeft Eveline aan. “Al zijn wij niet één van de grotere bedrijven in deze branche, we hebben wel 120 mensen in dienst. Daarnaast zitten we in een oud monument, en de vaste lasten lopen natuurlijk allemaal door. De tegemoetkoming van de overheid dekt de kosten slechts gedeeltelijk.”


Verantwoord open

“We hebben niemand gedwongen ontslagen maar contracten die afliepen hebben we niet verlengd. Dat is echt afschuwelijk. Dat wil je in deze onzekere tijd niemand aandoen. Wij zijn heel erg op de mensen, niet alleen onze gasten, maar ook ons team. We hebben om verspreiding van het virus te voorkomen ons bedrijf nu bijna 7 maanden gesloten. Het wordt nu hoog tijd dat de overheid ons weer de ruimte geeft verantwoord open te gaan.”

Er is in de wellness nog geen besmetting voorgekomen

De wellness is samen met de sportbranche niet benoemd in de routekaart van de overheid. “Terwijl de fysieke en mentale weerstand van mensen juist nu een belangrijk item is en ze moeten kunnen werken aan hun immuunsysteem. Bovendien is er in de wellness nog geen besmetting voorgekomen omdat wij altijd met een goed protocol hebben gewerkt. Wellnessbedrijven zijn niet het probleem, maar bieden juist een oplossing voor het probleem.”

In de startblokken

Al komt er ondanks het plan geen versoepeling dan heeft de branche zich in ieder geval weer even op het netvlies gezet. “In die zin zien we het ook als een soort breekijzer naar Den Haag. We zijn langs geweest en liggen wellicht dan misschien boven op de stapel bij nieuwe versoepelingen.” Er is in het rapport gevraagd om uiterlijk 8 maart hierover een besluit te nemen. “Je hebt natuurlijk nog tijd nodig om op te leiden en in te richten, maar het meeste ligt er al klaar voor. Bij groen licht kunnen we direct opstarten. Iedereen staat in de startblokken, iedereen wil zo graag. We zien er naar uit de deuren snel weer volledig te mogen openen,” benadrukt Eveline.