We maken de klas mooier dan ‘ie was

Column
Afbeelding
(Foto: Sandrinos Fotografie)

Een bekende opruimcoach vertelde me laatst dat de kleuterklas een mooi voorbeeld is van hoe kleuters leren om op te ruimen. En inderdaad, één van mijn favoriete kleuterjuffen heeft mijn kinderen geleerd dat ze ‘de klas mooier gaan maken dan hij was’ als ze gaan opruimen. En daar zit een groot deel van het geheim: maak het leuk, doe het samen en houd het overzichtelijk.

Mijn vraag aan die moeders is dan vaak: en wat doe jij?

Ik hoor moeders regelmatig verzuchten dat hun kinderen overal rotzooi achterlaten en niets opruimen. Dat jassen en schoenen maar worden neergegooid waar ze zijn uitgetrokken, dat de slaapkamer een ondoorkoombare chaos is en dat het aanrecht vaak nog vol staat met halfopen potten en broodzakken als er een kind langs is geweest dat honger had.

Als spullen slingeren

Want als je kijkt naar hoe jij zelf met je spullen omgaat, dan is dat het voorbeeld dat jouw kinderen volgen. Hang je netjes je spullen op als je binnenkomt of ben je gewend ze eerst op de bank te gooien? En, nog belangrijker: wat doe jij met de spullen die je kind overal laat slingeren. Laat je ze liggen of ruim je ze op? Mopper je er wat over en doe je het vervolgens zelf zodat het tenminste gebeurt? Want dan heb ik nieuws voor je: dan kun je dat blijven doen tot je een ons weegt, want daar leren ze alleen maar van dat ze niet zelf hoeven op te ruimen omdat jij dat toch wel voor ze doet.

Dus als je toch liever zelf die was wegvouwt omdat je zoon het anders ongevouwen in de kast gooit, je liever zelf stofzuigt omdat je man de hoekjes altijd overslaat, je liever zelf .. tja..

Van jongs af aan leren

Als je kinderen van jongs af aan leren om hun bord naar de keuken te brengen, hun jas op te hangen en regelmatig hun kamer bij te houden zodat het iedere keer weer meevalt om het toonbaar te maken, dan hoeft niemand als een berg tegen dat opruimen op te zien en hoef je het als moeder niet alleen te doen.

Behalve als dat is wat je graag wilt blijven doen natuurlijk, omdat het dan pas écht goed gebeurt ;-)

Linda de Groot

www.relaxtemoeder.com

linda@ldgcoaching.nl