Claudine Hermes toont vrouwenportretten bij HERMÉE

Algemeen
Claudine in haar huisatelier tussen twee vrouwenportretten.
Claudine in haar huisatelier tussen twee vrouwenportretten. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - De vrouwenportretten van de Purmerendse kunstenares Claudine Hermes (53) trekken direct de aandacht. Ze zijn kleurrijk, speels en expressief. “Ik teken en schilder al ruim 30 jaar, maar heb nooit eerder geëxposeerd. Nu is het tijd om mijn werk aan het publiek te laten zien.” Zestien schilderijen van haar zijn vanaf zaterdag 19 juni tot het einde van het jaar te zien bij modezaak HERMÉE aan de Peperstraat 26.

Ik laat me altijd leiden door mijn intuïtie

Hermes tekent en schildert meestal op papier. Ze werkt graag met een mix van materialen, van aquarel- en acrylverf, tot pastelkrijt en olieverf. Dit combineert zij met collagetechnieken. Het zorgt voor gelaagdheid in haar werk, die haar portretten sterk maken. Je kijkt niet naar ‘herkenbare’ vrouwen maar eerder naar een sfeer of een stemming: elk portret straalt iets anders uit. En omdat geen vrouw en geen leven hetzelfde zijn, is ook geen portret hetzelfde. Ze geven de ruimte ons erin te herkennen.

Zelf zegt ze hierover: “Tijdens het schilderen laat ik me leiden door mijn intuïtie. In mijn filmpjes op Instagram laat ik mijn manier van werken zien.” De portretten lijken ongedwongen uit haar penseel te vloeien. “Voor mij zijn de portretten het voertuig voor het tonen van mijn innerlijke wereld.”

Passie voor mode

Hermes: “Corona heeft mij nieuwe inspiratie en ideeën gebracht. Op dit moment volg ik online lessen bij Yvon van Bergen aan de ‘La Vie en Rose Academy’. Het zijn intuïtieve schilderlessen. Ze zijn voor mij een uitdaging om los te komen van mijn technische kennis. Techniek is een instrument, het is nu om me verder door te ontwikkelen. Door me te laten leiden door m’n intuïtie probeer ik een extra dimensie aan mijn portretten toe te voegen”, vertelt ze in haar huisatelier.

Al vanaf 1984 speelt creativiteit een grote rol in haar leven, ze volgde verschillende teken- en schilderlessen. Ze behaalde haar diploma van de Modeacademie in Amsterdam. Lange tijd werkte zij in de fashionbranche, onder andere in het Confectiecentrum bij Claudia Sträter en De Bijenkorf. Die achtergrond speelt zeker mee in haar werken die ze ‘fashionable’ noemt.

“Die link is er altijd. Ik hou van mode, de kleuren en van vintage.” In de jaren ’90 volgde zij bij ‘De Toverboom’ in Amsterdam een opleiding om op een spirituele manier kinderen te begeleiden door middel van intuïtief tekenen en schilderen. Zij startte hierin haar eigen bedrijf: www.spirikids.info. Tegenwoordig wijdt zij zich fulltime aan tekenen en schilderen.

Hermes bij HERMÉE

De zomer heeft zich niet door Corona laten tegenhouden maar nodigt ons juist uit om eropuit te trekken. Nieuwe energie opdoen! Laat je daarom inspireren door de collectie bij HERMÉE. Voel de rijke stoffen: cashmier, zijde en katoen. Nieuw naast onze stijlvolle zomercollectie is verrassende Vintage Fashion. Het zijn stuk voor stuk verrassende items van gerenommeerde merken die je outfit nét die unieke uitstraling geven.

Bij elkaar is het een feest voor de zintuigen, met als kers op de taart de expositie van de vrouwenportretten van Claudine Hermes. We nodigen je van harte uit om te genieten van deze zomerse sfeer en Hermes’ intuïtieve portretten.

Zaterdag opening

De opening van de expositie bij HERMÉE is op zaterdag 19 juni van 11.00 tot 17.00 uur. Een hapje & drankje staan voor je klaar.