Present Purmerend pakt draad op met geven van zetje in rug

Algemeen
Vrijwilligers van Present Purmerend helpen kwetsbaren om de boel weer een beetje op de rit te krijgen.
Vrijwilligers van Present Purmerend helpen kwetsbaren om de boel weer een beetje op de rit te krijgen. (Foto: (Archieffoto: Han Giskes))

PURMEREND - Net als de meeste andere activiteiten hebben de sociale en maatschappelijke inspanningen van Present Purmerend vanwege corona een tijdlang stil gelegen. En dat leidde tot frustratie bij de stichting die zich ten doel stelt om kwetsbare mensen een zetje in de rug te geven, zodat ze de draad van het normale leven weer kunnen oppakken. Logisch dat ze bij Present Purmerend opgelucht zijn dat de pilot sociaal tuinieren binnenkort eindelijk van start kan gaan.

“Op de zaterdagen 31 juli en 7 augustus gaan we in samenwerking met Intermaris 4 voor- en achtertuinen opknappen aan Middenakker in Purmer-Noord. De bewoners zijn aangemeld door hulpverleners en/of Intermaris en passen binnen de criteria van de Present gedachte. De bewoners van deze huizen zijn zelf niet in staat om de tuin netjes te maken vanwege lichamelijke, psychische en/of financiële problemen”, legt coördinator Martienke Oosterbaan uit.

Het mooie is dat opnieuw met succes een beroep is gedaan op derden. Zo sponsort Intermaris het gereedschap en andere materialen zoals een partytent en biertafels. De woningcorporatie faciliteert tevens de opslag hiervoor. Oosterbaan: “Via de Waterlandse Uitdaging hebben wij een match gemaakt met Yvonne Breuk van de Peperbloem, zij heeft haar netwerk ingezet. Dit resulteerde in een hele mooie sponsordeal met Intratuin Beemster, die voorziet in 100 bodembedekkers en enkele heesters en struiken.”

Zij en projectleider Clemens Löwensteijn zijn er zeker van dat van de projectdagen een feestje wordt gemaakt. “Met een aantal vrijwilligers werken we van negen tot twaalf uur, daarna een goede lunch en van een tot vier uur deel twee van de dag. Afhankelijk van het aantal vrijwilligers denken we dat per zaterdag twee voor- of achtertuinen gedaan kunnen worden.”

Hovenier

Clemens Löwensteijn is vanuit zijn lidmaatschap van de Christelijk Gereformeerde Kerk de Schuilplaats, waar vrijwilligersactiviteiten regelmatig aan de orde zijn, in contact gekomen met Present Purmerend. Hij vertelt: “Een verwaarloosde tuin onkruidvrij maken was één van deze activiteiten. Vanuit mijn expertise, ik ben opgeleid als vakbekwaam hovenier, en een eerdere carrière bij boomkwekerijen en tuincentrum Koelemeijer Beemster, was ik kritisch en cynisch over het eindresultaat. Ik vond dat dat met dezelfde inzet beter moest kunnen. Dit werd opgepakt door onder meer Martienke Oosterbaan, Bert Wallet en Gert-Jan den Otter van Present. Het zijn stuk-voor-stuk actieve en leuke mensen. Zo is het gekomen. Daarna werd ik verleid om proef te draaien en op die manier werd ik geïntroduceerd in de Present Organisatie. Een landelijke organisatie met ook in Purmerend een bloeiende afdeling.”

Vrijwilligers nodig

Voor het opknappen van de tuinen zijn nog wel enkele vrijwilligers nodig. Dat is ook de boodschap van Intermaris, die bewoners in de buurt vraagt om mee te helpen het nabuurschap nog meer inhoud te geven. Als je belangstelling hebt om op vrijwillige basis mee te werken aan het opknappen van de vier tuinen, hoort Martienke Oosterbaan dit graag. Men kan zich voor een dagdeel aanmelden. Dit kan per mail naar info@presentpurmerend.nl Bellen kan ook, naar 06 23170013.

Lees het complete artikel in het Purmerends Nieuwsblad van 22 juli.