Tweede verdachte mislukte kunstroof Zaans Museum is Purmerender

Algemeen
Eerder meldde een bekende kunstdief uit Amsterdam zich al voor de mislukte roof.
Eerder meldde een bekende kunstdief uit Amsterdam zich al voor de mislukte roof. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTAD/PURMEREND - De politie heeft dinsdag 11 januari een 37-jarige man uit Purmerend opgepakt als tweede verdachte in het onderzoek naar de mislukte roof van een schilderij van Monet uit het Zaans Museum.

Op zondag 15 augustus 2021 probeerden twee mannen het schilderij De Voorzaan en de Westerhem van Monet uit het Zaans Museum te stelen. Het lukte om het schilderij naar buiten te krijgen, maar omstanders wisten de roof te verhinderen. De verdachten zijn vervolgens, zonder buit, gevlucht op een scooter.

Tijdens de roof loste een van de verdachten schoten met een vuurwapen. Niemand raakte gewond. De scooter werd later teruggevonden in Wijdewormer. Van de verdachten ontbrak elk spoor.

Amateurisme

Een maand na de mislukte roof meldde een 49-jarige Amsterdammer zich bij de politie. Henk B., een bekende kunstdief, moest vorige week voor de rechtbank in Alkmaar verschijnen. Zijn voorarrest is verlengd. In 2002 roofde B. twee schilderijen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam. De werken werden later in Italië getraceerd.