Eén op de vier

Algemeen

Dat de uitslag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten vorige week voor de nodige ophef zorgde, is duidelijk gebleken. Het politieke landschap staat op z'n kop. In Purmerend – zo bleek – heeft één op de vier stemmers gekozen voor Forum voor Democratie.

Stel je toch eens voor dat dit een uitslag van verkiezingen voor de gemeenteraad zou zijn geweest. Dan zou een kwart van de raad uit FvD-ers bestaan. Geen meerderheid, maar wel een blok waar je niet omheen kunt. Er zijn nog drie jaar te gaan!

Het Forum voor Democratie heeft dus nog wel effe tijd om te bepalen of zij zullen meedoen aan de raadsverkiezingen in 2022. Met een uitslag als die van vorige week lijkt het bepaald waarschijnlijk dat Forum voor Democratie ook aan die verkiezing mee zal doen. Maar wat zal die partij dan brengen? Wat zijn de standpunten?

Geen garantie

Vooralsnog is het gissen. Dat is het trouwens ook op Provinciaal niveau. Forum mag dan wel de grootste zijn, maar waar staat het Forum voor? Dat de broer van Floortje Dessing de lijsttrekker is, is nog geen garantie voor goed beleid.

Wil het Forum meer wind op zee. Of juist niet? Of misschien helemaal geen windenergie? Meer of minder asfalt? Meer of minder vliegverkeer? Binnenstedelijk bouwen of juist in de buitengebieden?

Nog drie jaar te gaan

Heel bijzonder. Niemand heeft mij duidelijk kunnen maken wat het Forum wil of beoogd, althans niet op Provinciaal niveau. En toch … toch werd maar liefst een kwart van alle stemmen uitgebracht op het Forum. Stemmen op een partij die tevoren niet duidelijk maakte waarvoor ze staat. Ik snap het niet. Maar niet getreurd. Er zijn nog drie jaar te gaan voordat we een nieuwe raad mogen kiezen.

Mooie volzinnen

Het is aan de zittende partijen om te tonen wat ze waard zijn en aan het Forum om duidelijk te maken waarom dingen anders moeten en hoe dan. Ik zie er naar uit om iedereen op zijn of haar daden te beoordelen. Vooralsnog is het forum niet veel meer dan mooie en vaak niet te begrijpen volzinnen.

Maar of je met 'de uil van Minerva' en andere fraaie beeldspraken 'de oorlog' wint …..???

Z Lijner