Ger van der Gragt van Slagerij Koeman verder onder eigen naam

Partnerbijdrage
Ger van der Gragt met 'zijn' dames in de slagerij in winkelcentrum Overwhere.
Ger van der Gragt met 'zijn' dames in de slagerij in winkelcentrum Overwhere. (Foto: Rodi Media/MB)

PURMEREND - Trots laat slager Ger van der Gragt (59) zijn prachtige zaak in winkelcentrum Overwhere in Purmerend zien. Na een ingrijpende verbouwing en restyling van de winkel gaat de eigenaar van voorheen Slagerij Koeman door onder eigen naam, met een geheel eigen huisstijl en als nieuwe naam: Ambachtelijke Natuurslagerij Ger van der Gragt. De slagerij is helemaal van deze tijd, met sfeervolle foto's aan de muur en warme kleuren. En natuurlijk een prachtige vitrine met alle producten.

Partnerbijdrage dossier

Ger van der Gragt is een telg uit een echte slagersfamilie en werkte als leerling-slager al vanaf zijn 17e jaar bij zijn vader in de slagerij. Ook in Amsterdam en Haarlem zitten familieleden in de branche. Ger zit al 42 jaar in het vak en hij is volgend jaar 30 jaar als zelfstandige werkzaam. Van 1990 tot 1997 is hij in Purmerend begonnen, ging vervolgens naar Alkmaar tot 2010. "Toen slager Jan Koeman uit Purmerend belde of ik vanwege hartklachten zijn zaak in Purmerend wilde runnen, kwam ik terug naar de Marktstad. Op 1 april 2011 heb ik de zaak overgenomen. En Jan is sinds begin dit jaar met pensioen."

Als enige in de regio Waterland mag hij zich 'ambachtelijke biologische slagerij' noemen en heeft hij het SKAL keurmerk. "We krijgen klanten uit de regio en ver daarbuiten," vertelt de enthousiaste ondernemer. Ger zoekt zelf de koeien uit op de veemarkten in Alkmaar en Schagen en in de laatste acht jaar won hij er veertien prijzen mee.

Passie voor ambacht

Bij de leveranciers van varkens, kalfs- en lamsvlees, let SKAL goed op het voer dat de dieren krijgen en op de condities van de boerderij en het land. "Het mooie van dit werk is de passie voor het echte ambacht en natuurlijk de omgang met de mensen," vertelt Ger enthousiast. Van der Gragt gaat met zijn ambachtelijke slagerij voor kwaliteit en eerlijke biologische producten. De kracht van het bedrijf is ook de eigen productie van ambachtelijke vleeswaren. Van alle vleeswaren komt 95 procent uit de eigen slagerij-worstmakerij, alles zonder toevoeging van smaakversterkers.

Nieuwe Revu

Bovendien biedt hij zijn klanten complete maaltijden, eieren en biologische vruchtensappen. Sinds kort verkoopt Van der Gragt ook verse belegde broodjes, waarmee hij o.a. anticipeert op de komst van de tegenovergelegen school van het Regio College en het Horizon College. De kwaliteit en passie van de Purmerendse ondernemer zijn ook bij de media opgevallen. Zelfs Nieuwe Revu heeft hem onlangs benaderd voor een interview in een rubriek over onbekende Nederlanders die 'winnaars' zijn.

Laatste kunstje

Ger werkt met vier medewerkers en zijn echtgenote Jacqueline verzorgt de boekhouding. De nieuwe huisstijl van het bedrijf is ontstaan door een verzoek van student Armando van Bruggen. Ger ging graag met hem in zee en het was voor hem de aanleiding om zijn bedrijf totaal te restylen. De student kreeg een tien voor zijn opdracht. Hoe ziet de toekomst eruit? "Lekker doorgaan met dit prachtige ambacht. Vorig jaar zijn in Purmerend drie slagerijen gesloten, maar ik heb verbouwd en vernieuwd. Dan heb je toch iets goed gedaan. Maar dit is wel mijn laatste kunstje hoor," lacht de gepassioneerde natuurslager.