Coen Lageveen nieuwe lijsttrekker Stadspartij

Nieuws
Coen Lageveen (links) neemt het lijsttrekkerschap over van Mario Hegger, die zich opnieuw kandidaat stelt voor het wethouderschap.
Coen Lageveen (links) neemt het lijsttrekkerschap over van Mario Hegger, die zich opnieuw kandidaat stelt voor het wethouderschap. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND/BEEMSTER - Coen Lageveen (49) wordt de nieuwe lijsttrekker van de Stadspartij. Hij volgt Mario Hegger op. De huidige wethouder in Purmerend voerde de lijst drie keer aan. Hegger stelt zich opnieuw kandidaat als wethouder. Lageveen geniet het volste vertrouwen van de leden van de Stadspartij en die van de Beemster Polder Partij (BBP). Zoals bekend ondertekenden beide partijen onlangs en in aanloop naar het samengaan van Purmerend en Beemster een samenwerkingsovereenkomst. Op termijn zal de BBP langzaam maar zeker overvloeien in de Stadspartij.

Achter een bureau zie of hoor je niks dus moet je zorgen dat je op straat bent

Coen Lageveen, in het dagelijks leven bedrijfsleider bij Caravan Centrum Waterland, is een bekende verschijning in Purmerend. Zijn ‘niet lullen maar poetsen imago’ snelt hem al langere tijd vooruit. De toekomstige lijsttrekker ziet het organiseren en het bezig zijn met ‘zijn’ stad als het mooiste wat er is.

“Er gebeuren mooie dingen in Purmerend en Beemster. En als je kijkt wat er in de komende jaren allemaal op stapel staat. Mooi om daar deel van uit te maken en mijn steentje aan bij te dragen”, zegt hij. Om eraan toe te voegen dat het terugbrengen van normen en waarden in de maatschappij ook een van zijn pijlers is.

Met de poten in de klei

De lijstaanvoerder is onder meer coördinator van Ogen en Oren. Het doel van dit project is om te signaleren wat er op allerlei gebieden gaande en voor verbetering vatbaar is in de stad. Het is een taak die Coen Lageveen op het lijf is geschreven. Niet voor niets plakken velen hem het etiket ‘met de poten in de klei’ op. Lageveen hoeft hier niks extra’s voor te doen, want het onder de mensen zijn zit in zijn DNA. “Achter een bureau zie of hoor je niks. Dus moet je zorgen dat je op straat bent, dat je praat met inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van organisaties. Dan pas hoor je wat er werkelijk speelt. Ik kan wel zeggen dat dit typisch een Stadspartij-dingetje is. Daarom zijn onze leden ook vrijwel altijd als vrijwilliger betrokken bij activiteiten.”

Lid sinds 2013

Lageveen, getrouwd en vader van 2 kinderen, meldde zich in 2013 aan bij de Stadspartij. Wat daaraan voorafging was minder florissant. “Er was een schietpartij in onze buurt en deze eindigde met een overleden man in onze achtertuin. Met name dankzij inspanningen van de Stadspartij werd dit op een goede en daadkrachtige manier afgehandeld. Ik besloot me meteen aan te melden”. In 2014 en 2018 werd hij met voorkeursstemmen in de gemeenteraad gekozen. Een beter bewijs dat zijn achterban het structureel in hem ziet zitten is er nauwelijks.

Verder als bestuurder

Mario Hegger (60) is blij met zijn opvolger. “Na drie keer lijsttrekker te zijn geweest vond ik het tijd worden voor iemand anders. We zijn twee keer de grootste partij in Purmerend geworden. Maar het wordt moeilijk om als wethouder ook lijsttrekker te zijn. Ik wil als bestuurder verder. Coen weet exact wat er speelt en wat nodig is om vanuit de partij de volgende stappen te maken. Hij is nuchter en zoekt altijd de verbindingen. En dat wil de Stadspartij ook in de toekomst graag uitdragen. Er zijn nog zoveel uitdagingen. Ga maar na: we krijgen straks met Beemster erbij een nieuwe gemeente. Vandaar ook de samenwerking met de Beemster Polder Partij. Maar ook moeten de zorg en de sociale wijkteams dichterbij huis. De wijken moeten leefbaar gehouden worden. En we moeten stoppen met het opofferen van groen. Het zijn stuk voor stuk zaken die ons bezig houden”, aldus Mario Hegger.

Veel vorderingen

Als wethouder met onder meer economie in zijn portefeuille zijn er de afgelopen jaren in Purmerend flink wat vorderingen gemaakt. Hegger somt op: “Als we corona even buiten beschouwing laten hebben we een goed draaiende economie. En wat denk je van de aantrekkingskracht van H20 Esports Campus of de ontwikkelingen in Baanstee-Noord? En dan te bedenken dat er grote klanten klaar staan om zich hier te gaan vestigen.”

Hegger wil echter meer. “Vanuit de partij willen we de ondernemers faciliteren, er moet gezorgd worden voor arbeidsplekken, zodat straks meer mensen op de fiets naar het werk kunnen. En dat er voldoende mogelijkheden zijn voor jongeren om te leren, te werken en te sporten. Dat de sportparken toegang bieden aan trainen en sporten voor mensen, ook degenen die geen lid zijn van een vereniging.”

Coen Lageveen en Mario Hegger zijn trots op de binnen de Stadspartij functionerende jongerengroep, die in leeftijd varieert van 16 tot en met 25 jaar. en onder leiding staat van Bjorn Blauwhof.

“De jongeren manifesteren zich hartstikke goed binnen de partij. Ze laten goed van zich horen. Onder andere door bezig te zijn met plannen om een plek te hebben waar de jeugd buiten school om kan studeren en elkaar ontmoeten. Op die manier zijn zij goed bezig om verbindingen te maken. Dat zijn mooie ontwikkelingen”, zegt Coen Lageveen tot slot.

JOHN BONTJE