Werken in en aan de natuur met IVN

  Nieuws
Werken in en aan de natuur met IVN
Werken in en aan de natuur met IVN (rodi.nl)

PURMEREND - IVN Waterland, het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, verzorgt werkochtenden in het moerasgedeelte van het Purmerbos. Dat doen zij elke eerste zaterdagochtend van de maand, van september tot en met februari.

Er is daarbij ook een pauze en IVN zorgt voor koffie, thee en koek. De eerste zaterdag in november is het de Landelijke natuurwerkdag en dan kunnen mensen de hele dag werken. Het doel is om het deels verlande moeras weer meer moeras te laten worden en daardoor de leefomstandigheden voor de diverse (moeras)vogelsoorten te verbeteren. Hiervan kunnen niet alleen de vogels profiteren, maar ook planten en insecten als libellen en vlinders en de kleine zoogdieren. Meer open water, plas-drasoevers en gericht maaibeheer voor het rietland kan de kwaliteit van het moeras verbeteren en de diversiteit aan natuur weer doen toenemen.
Met vrijwilligers gaat IVN aan de slag om de opslag van bomen en struiken zo veel mogelijk te verwijderen. Niet alles, want er zijn ook vogelsoorten die een flinke struik wel op prijs stellen. Bestaande sloten en poelen worden gebaggerd en er moet jaarlijks een klein deel van het rietland worden gemaaid, waarna het maaisel moet worden afgevoerd. Ook onderhoudt IVN een vogelkijkscherm en een insectenhotel.
Wie ook lekker buiten aan de slag wil, natuur belangrijk vindt, samen met anderen op een ontspannen wijze wil meehelpen om de natuur in dit stukje Purmerbos te verbeteren of meer informatie wil, kan contact opnemen met Louis Boersma, tel.: 06-13466148 of e-mailen naar moeraswg.ivn.w@gmail.com. Deelnemers gaan van 8.45 tot 12.15 uur aan het werk.

PERSBERICHT
7 juni 2018
Workshop Vlinders en Libelle
Purmerend – Op maandag 25 juni organiseert de Insecten en Spinnen werkgroep van IVN Waterland een workshop waarin vlinders en libellen centraal staan. Zij zijn met hun prachtige kleuren de juweeltjes van de natuur. Op een zonnige dag kan je ze bijna overal zien vliegen. In tegenstelling tot veel andere dieren laten zij zich ook makkelijk bekijken. Ze vliegen niet alleen overdag: er zijn veel vlindersoorten die 's nachts het luchtruim kiezen.
Vlinders en Libellen zijn allebei insecten maar ze hebben een heel verschillende levenswijze. Wilt u meer weten over de levenswijze van vlinders en libellen, welke soorten hier in de buurt voorkomen en waar en wanneer je ze kan zien doe dan mee met deze leerzame workshop.
Adres: Wijkplein Where Triton 73 in Purmerend. 25 juni van 20:00 tot 22:00 uur. We zitten op de eerste verdieping in ruimte spoorzicht.
De Workshop is voor leden en donateurs van het IVN gratis. Niet leden betalen € 3,50.
Er volgt ook nog een excursie. De datum en plaats worden tijdens de workshop bekend gemaakt.
Aanmelden en meer informatie Jan Rijnders, jan@fotodigitaalonline.com of 06-53817790

Meer berichten