Liefde overleeft op Allergedachtenisavond - Kerkhof Overweersepolderdijk aangekleed met lichtjes, fakkels en vuren

  Nieuws
 Wil Rijswijk op het kerkhof met zichtbaar de tekst
Wil Rijswijk op het kerkhof met zichtbaar de tekst (rodi.nl)

PURMEREND - Zaterdag 27 oktober is iedereen welkom op het intieme historische en gerestaureerde kerkhof aan de Overweersepolderdijk 24. Die dag vindt Allergedachtenisavond plaats. Met als thema 'Liefde....liefde overleeft' is het kerkhof voor deze gelegenheid aangekleed met lichtjes, fakkels en vuren.
De poort gaat om 19.15 uur open en degenen die willen gedenken en herinneren, kunnen dit tot 21.00 uur doen. De avond wordt voor de 14e keer gehouden. Gemiddeld komen er rond de 400 mensen af op de sfeervolle en ook emotioneel beladen Allergedachtenisavond.
Op de plaats van bestemming praat het Purmerends Nieuwsblad met Wil Rijswijk, Tineke Mul en Miep Breebaart over de achtergrond van en de gedachten bij deze avond. "Het is voor alle mensen die komen een prachtige avond. De een geniet in stilte, de ander van de sfeer, weer een ander komt om een lichtje aan te steken, een boodschap of een wens op te schrijven. En niet te vergeten is er volop gelegenheid om te mijmeren in de beslotenheid van het duister over het geleefde leven van de overleden dierbare of dierbaren", vertelt Wil Rijswijk. Rijswijk is sinds 2016 intens betrokken bij de avond. Mul, die veel digitale affiniteit heeft en als zodanig wordt ingezet, is al vanaf 2008 druk doende met Allergedachtenisavond. Breebaart is sinds 2014 een van de doeners in de louter uit vrijwilligers bestaande ploeg.

Alle leeftijden

Op de vraag welke mensen gemiddeld genomen zich geroepen voelen om aanwezig te zijn, antwoordt Miep Breebaart: "Dat zijn mensen van alle leeftijden, heel veel nabestaanden van overleden oud-Purmerenders en ook veel mensen uit Volendam. Vorig jaar kwamen er ook opvallend veel jonge mensen. En het mooie is dan dat je achteraf hoort dat het van zoveel waarde voor ze geweest is. En zo ervaart eigenlijk iedereen het".
300 fakkels branden

Tineke Mul inhakend: "Het is een mooie manier om te gedenken. Als je ziet wat het met de mensen doet als er 300 fakkels branden. Er is hier een aparte heuvel om mensen te gedenken die zelf voor de dood hebben gekozen. En er is een speciale heuvel waar 300 baby's liggen, die voor ze gedoopt werden zijn gestorven. Die plek wordt bijvoorbeeld door veel Volendamse nabestaanden bezocht. Verder is er hier een monument voor de herdenking van verkeersslachtoffers. Alle bezoekers hebben er een andere betekenis bij. Vaak is het heel emotioneel".
Allergedachtenisavond trekt daarnaast ook mensen die op zoek zijn naar (meer) informatie. Zij worden op hun wenken bediend door Rob Teunissen, die met zijn laptop in de kapel zit en op zoveel mogelijk vragen antwoord kan geven. Wil Rijswijk: "Rob doet heel veel naslag- en zoekwerk en slaat dit op zijn laptop op. Als hij het antwoord weet op een gestelde vraag die je bij wijze van spreken het goede gevoel bij de vragensteller".
Kaars en roos

Sprookjesachtig! Zo betitelen Wil, Miep en Tineke de sfeer op 27 oktober. "Iedereen kan bij de poort een kaars of een witte roos kopen. De kaars kunnen ze aansteken en bij de heuvel neerzetten, van de witte rozen is het de bedoeling om één groot hart te vormen. Bezoekers kunnen overal op het kerkhof stil staan, bezinnen, herdenken en overdenken", aldus Wil Rijswijk.
Dan is er een soort scrabbletafel waarbij men de namen van vormen van nabestaanden of bekenden die ze willen gedenken. Er is een zogeheten troostjas met allerlei zakken waarin spreuken zitten. Volwassenen en kinderen kiezen een spreuk en ook dat geeft steun en juiste lading aan Allergedachtenisavond.
Jan Dekkers

De catering op de 27e wordt verzorgd door de Associatie Uitvaartverzorging. Maarten Schipper levert traditiegetrouw de tent en statafels. Ongeveer 35 vrijwilligers zijn die avond in touw. Met een speciale opdracht voor Jan Dekkers. Hij immers is de gravengids van dienst en zal belangstellenden alles vertellen over de graven.
De toegang tot het kerkhof op Allergedachtenisavond is gratis. Voor meer informatie kijk op www.kerkhofoverweersepolderdijk.nl of bellen met 06 21 23 35 33.

Meer berichten