Eerste echte CPO-project in de gemeente Schagen - 'Dit is een project voor en door Waarlanders'

Nieuws
"Dit is een project voor en door Waarlanders." (Foto: aangeleverd)
"Dit is een project voor en door Waarlanders." (Foto: aangeleverd) rodi.nl

WAARLAND -Wethouder Jelle Beemsterboer sloeg maandag 19 februari de eerste paal voor de bouw van acht rijwoningen aan de Lantmanstraat in Waarland.
Een groep jongeren nam begin 2016 het initiatief om op de oude handbalvelden in Waarland eigen woningen te ontwikkelen. Dat heet CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). De groep heeft een eigen coöperatieve vereniging opgericht en voor eigen rekening en risico in juni 2017 een contract met de gemeente gesloten over de aankoop van de grond. Zij hebben zelf een architect ingeschakeld voor het ontwerp en hebben onlangs Wever Bouw uit Waarland opdracht gegeven voor de daadwerkelijke bouw van de woningen. De vereniging is ook opdrachtgever voor de aanleg van het omliggende openbare gebied en draagt dat daarna over aan de gemeente.

Ontwerpproces

De Waarlandse projectontwikkelaar Bouwend Waarland heeft de groep jongeren intensief begeleid bij het ontwerpproces en het sluiten van de contracten. "Dit is een project voor en door Waarlanders. Wij zien het belang dat jongeren in eigen dorp moeten kunnen blijven wonen. Daar willen wij met onze expertise en ervaring ons steentje aan bijdragen en onze nek voor uitsteken", meldt John Dekker van Bouwend Waarland.
Het CPO-project in Waarland is het eerste echte CPO-project in de gemeente Schagen en hier was dan ook extra tijd en inzet voor nodig maar nadat in juni 2017 het contract was getekend is de ontwikkeling in een stroomversnelling geraakt. De woningen zullen voor eind 2018 worden opgeleverd. John Dekker: "Wij zien dit ook als een leerproces voor ons en de gemeente en hopen dat dit project jongeren in andere dorpen ook inspireert om zich te organiseren en initiatief te nemen."