Ouderen verwerken oorlogsverleden in kunstproject

Algemeen
De rok is het uitgangspunt voor het project 'Mijn herinneringen aan het verleden'.
De rok is het uitgangspunt voor het project 'Mijn herinneringen aan het verleden'. Foto: Karin Troost

ENKHUIZEN - Oudere inwoners van Enkhuizen kunnen op een bijzondere manier hun herinneringen aan het verleden en de oorlog ‘verwerken’ tijdens het kortlopende kunstproject ‘Mijn herinneringen aan het verleden’. Het is een initiatief van de Westfriese Bibliotheken in samenwerking met De Zonnebloem Enkhuizen. Het Lang Leve Kunst Fonds steunt het project om kunstparticipatie van (kwetsbare) ouderen in Nederland te stimuleren.

‘Mijn herinneringen aan het verleden’

Uitgangspunt voor het project is het Enkhuizer toneelstuk Tante Truus en Mammie Mies dat in 2019 werd opgevoerd voor uitverkochte zalen. In dit stuk maken de hoofdrolspelers, twee verzetsheldinnen, een herinneringsrok van kleurige lappen waarop tekeningen, portretjes, foto’s en andere herinneringen genaaid worden. Na het zien van de voorstelling gaan de deelnemers tijdens vier workshops onder begeleiding van een kunstenaar zelf aan de slag met doeken, pen, papier en verf om hun eigen herinneringen vast te leggen. 

Tante Truus en Mammie Mies

De voorstelling gaat over Truus Wijsmuller en Mies Boissevain-van Lennep. Deze sterke vrouwen redden in de Tweede Wereldoorlog duizenden kinderen van een wisse dood. Truus Wijsmuller, geboren in Alkmaar, werd in Enkhuizen al eerder bekend door de zogenaamde ‘Thuishaaldertjes’. Zo werden de kinderen genoemd die met een schip hier kwamen en bij mensen werden ondergebracht. De Amsterdamse verzetsvrouw Mies Boissevain hielp Truus op alle mogelijke manieren om Joodse kinderen te redden van de nazi’s en van een hongerdood. In de voorstelling halen de vriendinnen herinneringen op. De voorstelling zal op 20 november in de Bonte Veer te zien zijn voor deelnemers aan het project: om 10.30 uur en om 14.30 uur.

Aan de slag met eigen herinneringen

Met de inspiratie van het toneelstuk volgen de deelnemers workshops om de eigen herinneringen aan het verleden vast te leggen: 

- Een schrijfles op dinsdag 23 november waarbij de deelnemers onder begeleiding van schrijfdocent Saskia de Bruin hun belangrijkste herinneringen op papier zetten. 

- Een schilderles op 30 november, gegeven door kunstenares Eline de Zoete, waarbij grote kleurige doeken worden geschilderd. Deze doeken zijn als de herinneringsrok uit het toneelstuk. Ze vormen de ondergrond voor de uitgewerkte herinneringen. 

- Een tekenles op 7 december met kunstenares Jeannette Eisses om portretjes van mensen uit de herinnering te tekenen. 

De geschreven herinneringen, geverfde doeken en getekende portretjes worden gecombineerd tot een kunstwerk, zoals de herinneringsrok uit het toneelstuk, dat na afloop te zien zal zijn in onder andere de bibliotheek. 

Aanmelden 

Ouderen kunnen individueel deelnemen of samen met een naaste om de herinneringen direct mee te delen. Aanmelden is voor iedereen mogelijk en kan tot 14 november via mevrouw Schuijt van de Zonnebloem: per e-mail aan g.schuijt1@hetnet.nl of per post aan L. Schuijt, Noorder Boerenvaart 82, 1601 SP Enkhuizen. De kosten voor deelname aan het totale project bedragen: 25 euro p.p., incl. de voorstelling en de workshops met koffie, thee en materialen. Het geld kan worden overgemaakt op rekeningnummer NL 53 RABO 0317 3363 47, t.n.v. Nationale Vereniging Zonnebloem Enkhuizen, o.v.v. uw naam en adres. 

Meer informatie? Neem contact op met programmamaker Gonnie Lubbers bij de Westfriese Bibliotheken: glubbers@westfriesebibliotheken.nl of tel. 0228 743 943.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda