Zorgelijk: jongeren kind van de (corona)rekening

Algemeen
Corona haalt de wereld van jongeren flink overhoop.
Corona haalt de wereld van jongeren flink overhoop. (Foto: aangeleverd)

Het leven was voor jongeren tot voor een jaar zorgeloos. School, uitgaan, sociale contacten. Corona haalt de wereld van jongeren flink overhoop. De lockdown en de gevolgen van de coronacrisis hebben een onmiskenbare invloed op hun leven.

Er zijn steeds meer jongeren die zich eenzaam en geïsoleerd voelen. Daarom is het belangrijk, dat professionals extra aandacht hebben voor het mentale welzijn van jongeren en jongvolwassenen. Als leerkracht, mentor, studentendecaan, jeugdhulpprofessional of jongerenwerker.

Het toekomstperspectief en de gezondheid van jongeren verandert door de coronacrisis. Stages gaan in veel gevallen niet door of de invulling is anders dan gepland, er ontstaat studievertraging en (bij)banen vallen weg. Belangrijk is om hen te blijven motiveren om te ontdekken welke stappen ze kunnen zetten en welke talenten ze willen ontwikkelen. Werk voor professionals. Zij moeten goed luisteren naar wat jongeren zelf willen en kunnen. Wat kan er nog wel? En wat hebben jongeren nodig?

Invloed

“Heb aandacht voor de impact van de coronamaatregelen op het leven van jongeren”, weet een professional. Om te vervolgen met: “Laat jongeren pas los als ze een stabiele basis hebben op het gebied van werk en inkomen, onderwijs, welzijn, support en wonen. Praat met hen over hoe deze coronatijd invloed heeft op hun leven en maak samen afspraken. Werk bijvoorbeeld met de kleurcodes rood (meteen actie ondernemen) oranje (extra contact met jongeren en netwerk nodig), groen (geen urgente actie vereist). Bespreek ook de leuke dingen. Wat gaat er wél goed of wat is juist wel heel fijn? En: hoe maak je er tijdens de lockdown toch wat van?”

Jongeren teruggetrokken

Check bij jongeren en jongvolwassenen regelmatig hoe het gaat en wat ze nodig hebben. “Denk met hen mee hoe ze binnen de maatregelen zo goed mogelijk contact kunnen onderhouden met hun netwerk. Misschien wonen vrienden en familie wel ver weg. Ook hebben sommige jongeren zich meer teruggetrokken en voelen daardoor een drempel om weer contact te zoeken met anderen. Heb ook aandacht voor (eerstejaars)studenten die door de online lessen en weggevallen bijbaantjes weinig gelegenheden hebben gehad om nieuwe mensen te leren kennen. Probeer samen te werken met personen in het netwerk van de jongeren, zoals ouders, vrienden, jongerenwerkers of docenten.”

Verlies motivatie

En: “Steun jongeren en jongvolwassenen bij het afronden van een opleiding en het behalen van een betekenisvol diploma. “Zeker in deze tijd vergt dat inspanning. Sommige jongeren en verliezen hun motivatie door de online lessen. Ook is het door minder contact met medestudenten en docenten moeilijker om de leerstof bij te houden. Als professional is het belangrijk om te weten hoe dit is voor de jongere met wie je contact hebt. Wat heeft hij of zij nodig? Soms bieden praktische oplossingen als een studiemaatje of het maken van een dagplanning uitkomst. Maar er kan ook meer nodig zijn.” Meerdere onderzoeken laten zien, dat het sinds de coronacrisis niet goed gaat met het welbevinden van jongeren en jongvolwassenen. Er spelen bijvoorbeeld gevoelens van impasse, onvrede, eenzaamheid en somberheid. De coronatijd heeft veel invloed op hoe jongeren zich voelen.