Na corona cultureel genieten in huiskamer

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

UITGEEST – Ook in Uitgeest ligt het culturele leven stil. Dorpshuis De Zwaan aan de Middelweg is daar een doods voorbeeld van.

Geen optredens, geen bijzondere voorstellingen, het totale niets. Ook stichting De Zwaan Cultureel, goed voor de organisatie van diverse culturele evenementen in het dorpshuis, laat noodgedwongen de persberichten van optredens achterwege, simpel omdat die er niet zijn. De hoop bij alle cultuurliefhebbers in Uitgeest is dat De Zwaan Cultureel zo snel mogelijk weer actief kan zijn en optredens kan programmeren. Het culturele vacuüm doet bij sommigen ideeën opborrelen voor ná de corona periode.

Oud-voorzitter van De Zwaan en oud-voorzitter van De Zwaan Cultureel, Thom van Son heeft weinig met stilzitten en wil Uitgeest cultureel uitbreiden. Het idee is weliswaar niet nieuw, maar voor Uitgeest voor zover bekend een primeur. “In Akersloot en ook in Castricum waren in het verleden huiskamerconcerten en optredens. Het lijkt mij ook een prima mogelijkheid voor Uitgeest. Zelf heb ik boven een mini-bioscoop gebouwd, maar daar kan natuurlijk ook een zanger, zangeres of een ander muzikaal talent optreden. Daarnaast kun je denken aan cabaret. Alles is mogelijk. Bij De Zwaan hadden we regelmatig een ‘Open Podium’. De eerste keer waren er slechts een paar mensen, maar na een tijdje zat de zaal vol.”

Vrijwilliger

Op de vraag waarom de Noord-Hollander zijn voorzitterschap heeft opgegeven bij Cultureel Uitgeest zegt Van Son: “Ik ben ook lid van de gemeenteraad en wil absoluut geen enkele suggestie van belangenverstrengeling. Daarom ben ik enkel nog vrijwilliger bij de stichting.

Van Son geeft een rondleiding op de zolder van zijn woning, in de ruimte waar zijn bioscoopje gevestigd is. Er staat een elektronisch orgel gereed, spotlights aan de muur en een ruim bemeten zitbank. “Hier kijken mijn vrouw en ik films. Maar je kunt je ook voorstellen dat hier een aantal mensen genieten van een uitvoerend artiest. Eigenlijk is alles aanwezig voor een huiskameroptreden.” De Uitgeester is positief en denkt dat de culturele instellingen in september letterlijk weer de deuren kunnen openen. “Ik hoop dat ook de huiskamervoorstellingen in september starten, daar ga ik wel van uit.”

Genoeg talent

Ondertussen is er een website in de lucht om artiesten en bezoekers bijeen te brengen, want zonder artiesten geen voorstelling en zonder bezoekers wel een heel schraal optreden. Ik hoop dat ook de voorstellingen in september starten.”

Van Son weet uit ervaring bij De Zwaan Cultureel dat er genoeg talent in de regio aanwezig is. Van bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de optredende artiesten. Zowel artiesten, mensen die een kamer beschikbaar hebben voor optredens, als bezoekers kunnen zich aanmelden via de site: huiskamertheater-uitgeest.jouwweb.nl.

Op de site is ook alle informatie te lezen over het initiatief.