Ondernemers krijgen weer wat lucht

Algemeen
Vrolijke gezichten bij kapsters Ancelle (links) en Marjolein van Kapsalon Hairfull.
Vrolijke gezichten bij kapsters Ancelle (links) en Marjolein van Kapsalon Hairfull. ((Foto: Bert Westendorp))

UITGEEST – De sfeer bij de ondernemers in Uitgeest is niet direct uitbundig, maar daarentegen wel redelijk opgelucht. Helma, eigenaresse van modewinkel Loliyo, verwoordt het aldus: “we hebben natuurlijk al een paar keer eerder de winkel moeten sluiten en afgelopen december was dat weer het geval. Bestellingen mochten we aannemen, maar even passen in het pashokje was er niet bij. We kregen een stuk minder klanten. Ik hoop dat er niet weer zo’n situatie komt. Maar voorlopig kunnen we weer tot 5 uur in de middag open.”

‘Een stuk gezelliger in het dorp’

Even verderop aan de Middelweg ook optimisme bij Yvonne van Bloemenshop ’t Hoekje. “We mochten tijdens de gedwongen sluiting buiten onze bloemen en planten verkopen.  Maar op een gegeven moment verbood de gemeente dat ook. Dat scheelde best veel klanten. Nu kunnen we de mensen weer gewoon in de winkel ontvangen.” Dat laatste uiteraard wel, zoals Yvonne laat zien, inclusief mondkapje.

Restaurant

“Het is weer een stuk gezelliger in het dorp nu de winkels weer open zijn. Het zou fijn zijn als we ook weer een restaurant kunnen bezoeken”, laat mevrouw Kramer in het dorpshart van Uitgeest weten. Een jonge vrouw vangt het gesprek op. “Dat zou echt wel eens tijd worden”, beaamt de dorpsgenoot .

Lockdown koppies

Kapsalon Hairfull is na weken weer open en dat merken de aanwezige kapsters. “We krijgen veel lockdown koppies binnen. Mensen zijn weken niet naar de kapper geweest. Het is voor de derde keer dat we moesten sluiten. Overheidssteun? Nee die krijgen we niet, een heel ingewikkeld verhaal…”, vertelt Marjolein Vermeij, eigenaresse van de kapperszaak. “Het heeft gewoon heel veel geld gekost en zijn blij dat we weer open zijn. We hopen dat het zo blijft, want met nog een lockdown wordt het voor de ondernemers wel heel erg moeilijk allemaal.” De zaak viert in juli het vijfjarig bestaan.

‘Klote’

De horeca gaat er van uit dat binnenkort ook zij hun zaken kunnen openen. Ondanks afhaalmogelijkheden bij veel restaurants staat het water tot aan de lippen. Daar komt bij dat de jongeren ook in Uitgeest de reuring van het weekend noodgedwongen moeten missen. “Gewoon heel erg klote”, is het duidelijke commentaar van de negentienjarige Marc die al weken zijn pilsje, vrienden en vriendinnen in het uitgaansleven moet missen.