Thijs (21) mag voor de eerste keer stemmen

Algemeen
Thijs gaat voor het eerst stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen.
Thijs gaat voor het eerst stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. (Foto: aangeleverd )

Ontzettend belangrijk om je stem te laten gelden

WATERLAND – Thijs Water (21) mag komende week voor het eerst stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen, net als 400 andere jongeren in Waterland. Hij werkte mee aan een promotiefilmpje van de gemeente Waterland om jongeren te motiveren te gaan stemmen. “Ik vind het ontzettend belangrijk om te gaan stemmen, zeker als jongere. Wij zijn immers toekomst. Als je stemt kan je daadwerkelijk iets veranderen. Ik weet al op wie ik ga stemmen en zou jongeren aanraden zich wel te verdiepen in de stem die ze uitbrengen. Dat kan makkelijk online en via Instagram bijvoorbeeld”, aldus Thijs.

Door Shelley Zuizewind

Thijs kan zich voorstellen dat niet alle jongeren zich meteen aangesproken voelen om te gaan stemmen of dat ze niet zoveel hebben met de politiek. “Ik vind dat we als jongeren te weinig gehoord worden. Ook zie je niet veel jonge mensen in de politiek. Met alle respect, maar het wordt denk ik weleens tijd voor een verjongingskuur; meer jonge mensen in de politiek!”

Belangrijke standpunten

Jongeren die twijfelen te gaan stemmen wil Thijs motiveren om toch hun stem uit te brengen 17 maart tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. “Als je stemt kan je daadwerkelijk iets veranderen en je stem laten gelden voor standpunten die je zelf belangrijk vindt.”

Keuze bepalen

Thijs vertelt: “Nu is het best lastig in verkiezingsperiode door de bomen het bos te zien. Ik weet inmiddels op wie ik ga stemmen.” Om die keuze te bepalen heb ik heb veel gehad aan Instagram ‘Check je stem’ en de websites van de verschillende partijen. Daar staan vaak kort de standpunten op die zij belangrijk vinden als partij. Met name ‘Check je stem’ is handig. Hier worden stellingen van de verschillende partijen kort behandeld en zo zie je gelijk waar welke partij voor staat.”

Check je stem

“Ikzelf vind het bijvoorbeeld heel belangrijk dat een partij staat voor tolerantie op diversiteit. Ik val zelf op jongens en vind het dus erg belangrijk wat het standpunt is van een partij over bijvoorbeeld het homohuwelijk. Ik raad jongeren, maar natuurlijk iedereen die gaat stemmen, aan om je goed te verdiepen in je stem voordat je deze uitbrengt en te checken welke standpunten van de verschillende partijen jou aanspreken. Het is echt belangrijk!”

Filmpje

Bekijk hieronder het filmpje waarin Thijs laat zien hoe het stemmen in z’n werk gaat.