Film Blackfish met gastsprekers

Nieuws

WORMERVEER - In de Groote Weiver in Wormerveer vindt zondag 13 april een filmavond plaats. Vertoond wordt de film Blackfish, die het verhaal vertelt van Tilikum, een showorka die meerdere mensen doodde en verwondde tijdens zijn dertigjarige gevangenschap. Na de film komen gastsprekers spreken rond het thema en kunnen bezoekers veganistisch eten.
De regisseur, Gabriela Cowperthwaite, ging in gesprek met ooggetuigen en schetst een portret van hoe hoogontwikkelde zoogdieren enkel omwille van geldgewin van de pretparkenindustrie in gevangenschap worden gehouden. Het verhaal van de film Blackfish stelt ons de dringende vraag of deze dieren in gevangenschap mogen worden gehouden en of er geen grenzen worden overschreden.
In 2010 werd in de Waddenzee de orka Morgan gevonden. Deze werd opgevangen in het Dolfinarium in Harderwijk. Diverse partijen wilden dat de orka na aansterken weer werd uitgezet. Omdat dit niet gebeurde, werd door Hester Bartels en Nancy Slokker De Orkacoalitie opgericht. De Orkacoalitie is verantwoordelijk voor een aantal rechtzaken tegen het ministerie en Dolfinarium in verband met Morgan en weet zich gesteund door vele donateurs, bekendheden en wetenschappers. Bartels en Slokker begeleiden de film op 13 april en geven een update over de uitspraak van het Europese Hof over Morgan's zaak.
De Amerikaanse film Blackfish duurt 83 minuten en is in 2013 uitgekomen. De cast is door Tilikum, Dave Duffus en Samantha Berg. De vertoning van Blackfish (Engels gesproken, Nederlands ondertiteld) start om 16.00 uur en de zaal is om 15.00 uur open. Om 17.30 uur komen gastsprekers Bartels en Slokker spreken. Vanaf 19.00 uur kunnen bezoekers veganistisch eten voor 6 euro per persoon, onder begeleiding van akoestische muziek door Barry Jonker. De avond is 21.00 uur ten einde. De Groote Weiver bevindt zich op Industrieweg 1a in Wormerveer. Meer informatie is te vinden op de website: www.degrooteweiver.nl.